Rak kože (melanom) uglavnom nastaje zbog izloženosti štetnim UV sunčevim zracima. Simptomi koji najčešće ukazuju na karcinom kože jeste pojava novih mladeža ili promene na mladežima u pogledu njihove boje i veličine. Najbolji vid zaštite je ne uzlagati se sunčevim zracima u periodu kada je zračenje pojačano i koristiti zaštitne kreme.

Uz to, lekari upozoravaju i na važnost zdrave ishrane i, posebno, obilje namirnica koje sadrže antioksidante. Posebno snažna antioksidativna svojstva imaju antocijani, pigmenti kojih ima u voću i povrću, a naroičo u borovnicama. Baš njima možemo zahvaliti što ovo ukusno voće ima tako lepu boju. Zanimljivo je da, kako naučnici tvrde, sve biljke stvaraju antocijane baš da bi se zaštitile od štetnog UV zračenja, a borovnice ga imaju u izobilju.

U našem telu ovi pigmenti se ne stvaraju prirodno, već moramo da ih obezbedimo putem ishrane. Oni imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, pa se savetuje da kad god možete - idealno svakog dana - pojedete šaku borovnica kao preventivu. Borovnice su bogate vlaknima i snižavaju loš holesterol u krvi, pa doprinose i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Izvor: Lepa&Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

JEDITE OVO UMESTO HLEBA I SMANJITE RIZIK OD OPASNIH BOLESTI: 100 grama dnevno može da ojača zdravlje creva

KOLIKO BELOG LUKA TREBA DA JEDETE DNEVNO ZA ZDRAVLJE: Ovo povrće smanjuje rizik opasnih bolesti