Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK KOŽE SE NAJČEŠĆE JAVLJA NA 2 MESTA: Simptomi nisu samo na telu, neki liče i na koronu

Ako se simptomi uoče na vreme, prognoze vezane za rak kože su izuzetno dobre!

  Izvor: Youtube / UFHealth

Simptomi raka kože zavise od tipa - bazalni karcinom se razvija kod pacijenata koji su se redovno izlagali suncu, ali je karcinom beo, deluje kao da ima "voštanu" površinu ili izgleda malo udubljen. Moguće je i da površina na koži bude crvenkasta, da ranica ne zarasta ili zaraste pa se ponovo otvori.

Skvamozni karcinom nastaje tamo gde je koža već oštećena, pa je površina hrapava, mesto je tvrdo a može doći i do krvarenja.

Možda će vas zanimati

Oko polovine melanoma počinje nekim novim mladežom koji ne izgleda normalno - često ima neravne ivice, nije simetričan, ima različite boje na sebi. Međutim, melanom se može proširiti i na neke dalje delove tela i tada može izazvati razne simptome koje ne dovodimo u vezu sa rakom kože.

Bazocelularni karcinom kože

 Rak kože Izvor: Shutterstock

Skvamozni karcinom kože

 Rak kože Izvor: Shutterstock

Ako je karcinom u blizini pluća, može se pojaviti osećaj teškoće u disanju, kao kratak dah koji imaju oboleli od korona virusa. Melanom može da dovede i do tegoba kao što su glavobolja ili teškoće sa vidom. 

Možda će vas zanimati

Veoma je važno da pratite sve promene na telu i ako uočite bilo šta što podseća na opisane mrlje, fleke ili mladeže, obavezno se javite na pregled kod lekara. Prema statistikama, melanomi se kod žena najčešće javljaju na nogama, a kod muškaraca na leđima. Mnogo ređe će se rak kože javiti na onim delovima tela koje su dobro zaštićene od sunca - na primer, na koži glave, ali i to nije isključeno.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije