Vrednost zdravlja je neprocenjiva i to obično shvatimo tek kada nam se dogodi neki problem. Lekari opominju da je savremen način života, brza, nezdrava ishrana i manjak fizičke aktivnosti, poguban za kardiovaskularni sistem, a da su redovne kontrole neophodne. Visok holesterol se uglavnom otkriva slučajno jer ne daje nikakve simptome.

Često ni nakon dijagnoze, osobe kod kojih je utvrđen visok nivo holsterola i masnoća u krvi i pored upozorenja ne uvode promene u način života jer ne osećaju bol. Lekari upozoravaju da je visok nivo holesterola u krvi ključni faktor za razvoj srčanih oboljenja. Zato je važno da redovno idemo kod lekara i dobro osluškujemo svoj organizam.

Bol ili nelagoda u ruci ili vilici mogu da ukažu na ozbiljno povišen nivo holesterola. Spazam koronarne arterije je privremeno zatezanje mišića u zidu jedne od arterija koje šalje krv u vaše srce. Ipak bol u ruci ili vilici može biti izazvan i stresom ili vežbanjem.

Ako vam je utvrđen visok holesterol, crveno meso zamenite pilećim ili ćurećim, i uvedite ribu u ishranu makar 2 do 3 puta nedeljno. Takođe, dobrodošli su pasulj, sočivo ili leblebije, ali i voće, a jabuke posebno.

 Izvor: Lepa&Srećna