Svako ko spava manje od šest sati dnevno, što je minimum koji lekari preporučuju odraslim osobama, izložen je riziku vaskularnih promena u retini oka. One mogu da ugroze vid.

Uz to, zbog umora ljudi trepću mnogo manje, što ugrožava podmazivanje oka a, sa druge strane, mnogo češće trljaju oči čime mogu da oštete očne jabučice. Najlakše i najbolje rešenje je da spavate između šest i osam sati, pazeći da taj san bude kvalitetan, bez prekida i u udobnoj sredini.

Svi koji rade na računaru ili koriste predugo mobilni telefon, takođe, često imaju smanjeni broj treptaja i zato treba da izvode jednostavnu vežbu  na svakih 20 minuta. Zatvorite nežno oba oka, sačekajte dok izbrojite do dva, pa otvorite oči. Da biste proverili da mišići nisu u grču, pritisnite ovlaš prst uz desni kraj oka - ne bi trebalo da osećate bilo kakvo pomeranje mišića.

Zatim ponovo zatvorite oba oka, sačekajte dve sekunde i onda jako stegnite kapke kao da hoćete da nešto uhvatite njima. Držite tako dve sekunde, a zatim otvorite oči. Ponovite ove dve kratke vežbe, jednu za drugom, 20 puta.

Ceo ciklus ponavljajte na 20 minuta dok ste budni, a najbolje je da sebi navijete alarm koji će vas na to opominjati.

Izvor: Lepa&Srećna