Povišena spoljna temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa - do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada telesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, usled izlaganja organizma velikoj toploti.

Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simtomi.

Neki od njih su telesna temperatura iznad 40 stepeni, suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti...

Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je, na prvom mestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ukoliko je u svesno stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola.

Toplotni udar vrlo je sličan sunčanici, ali je razlika u tome što ne toplotni udar ne mora nužno nastati usled direktnog izlaganja suncu.

Da biste se zaštitili od toplotnog udara, preporučuje se lagana odeća prilagođena svetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.