Sindrom hroničnog umora je predmet stalnih sporova među lekarima – neki su ubeđeni da je bolest virusnog porekla i okrivljuju herpes, dok drugi smatraju da je izazivač stres.

Većina naučnika se slaže da se jedan od uzroka krije u načinu života pacijenta – u stalnom stresu i ubrzanom životnom tempu. Suviše velika odgovornost koju preuzimaju na svoja pleća, želja da budu prvi, nezamenljivi za okolinu – možda to i jesu pretpostavke razvoja depresije i hroničnog umora? 

PROČITAJTE VIŠE: KAKO SAČUVATI VID AKO DUGO RADITE PRED RAČUNAROM: 7 načina da odmorite oči i ublažite bol i peckanje

Upravo 80-ih godina prošlog veka, kada su naučnici počeli da govore o epidemiji, primećena je sledeća tendencija (karakteristična i za muškarce i za žene): raditi duže, bolje, intenzivnije nego što je to zaista neophodno da se ne ostane bez posla.

Ne sme se isključiti ni pretpostavka da je sindrom hroničnog umora u određenoj meri zaštita organizma od okolnosti koje od čoveka zahtevaju izdržljivost mašine. Očigledno je da preterani zahtevi koje postavljaju sami sebi, ambicija i želja da se dokažu za mnoge mogu biti pokretač. To im nesumnjivo poboljšava materijalnu situaciju, ali šteti zdravlju. Upravo među takvim ljudima veliki je broj pacijenata sa ovim sindromom. 

Da li hronični umor više ugrožava žene i muškarce?

Smatra se da su žene sklonije bolesti, pri čemu je najopasnije doba od 25. do 45. godine, što je u vezi i sa specifičnim hormonskim, emocionalnim i vegetativnim reakcijama.

Psiholozi karakterišu predstavnice te grupe kao energične mlade žene, povišene ranjivosti i osetljivosti, sa izraženim osećajem odgovornosti. Ipak, od ovog sindroma može da se razboli čak i malo dete. Stručnjaci koji smatraju da se on češće sreće kod ljudi koji se suviše trude na poslu, dodali su termin yuppie flu (japijevska groznica). 

Običan umor nije bolest, već prirodna reakcija tela na premor, signal da mu je neophodan odmor. Ali sindrom hroničnog umora je nešto drugo. To je bezrazložan, vrlo izražen, iscrpljujući umor, koji ne prolazi ni posle odmora. On se lako maskira i izgleda kao neka druga bolest, pa ga nije lako prepoznati.  

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa i Srećna