Od danas su na snazi nove, rigoroznije protivepidemiološke mere koje je juče usvojila Vlada Sebije. Ovog vikenda svi ugostiteljski objekti radižće samo od 6 do 14h nezavisno od toga da li imaju baštu ili ne.

Tržni centri i sve prodavnice neprehrabrene robe, za dane vikenda, mogu da rade samo od 6 do 14h. Trgovinski objekti, apoteke, pumpe, pozorišta, kozmetički i frizerski saloni rade od 6 do 20 h, a svi sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja mogu da ih organizuju.

O novim merama i trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Jutarnjem programu na TV Prva govorila je dr Darija Kisić Tepavčević.

"Znamo već više od godinu dana kako se ovaj virus prenosi i kako mi možemo doprineti da se ne zarazimo mi i naša okolina. Virus se prenosi 24 sata, ako nešto radi do određenog vremena ne znači da treba da idemo tamo. Zaista, to nije prebacivanje krivice na druge. Moramo da shvatimo da je isključivo do nas da sprečimo da se zarazimo. Što se tiče mera za ovaj vikend, postavlja se pitanje da li je dovoljno do 14 ograničiti radno vreme, da li je dovoljno samo dva dana tako. Pa, naravno da nije. Virus je odavno prevazišao sve sektore i nemamo vremensku odrednicu do kada će da traje, da li do proleća, leta, jeseni", rekla je doktorka Kisić.

Ona je istakla da su ove promene opomena svima nama.

"Ove mere za vikend su opomena za sve nas da kažemo da nije dobra situacija, da je virus tu, da smo nošeni na krilima vakcine koju imamo. To treba svima da bude jasno. Naši lekari su na izmaku snaga. Juče smo pročitali podatak da je preko 600 zdravstvenih radnika pozitivno, 16 je hospitalizovano. Nijedna pojedinačna mera neće doneti rezultate", navela je.

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja je još jednom upozorila na opasnost od prenošenja korone toko "ilegalnih" žurki koje se organizuju širom Srbije. 

"Ne znam kome misle da čine nažao, svi smo željni proslava, ali ispaštamo svi ako se pojedinci neodgovorno ponašaju", navela je i dodala da je nepoštovanje mera uzelo danak nad onima koji su bili na zimskom odmoru u srpskim skijalištima.

"Svi znamo da mnogo volimo kad odemo na skijanje, ali zaista ova godina se razlikuje od svih prethodnih. Ko je sebi omogućio takav luksuz da ode na planinu, treba da zna da ne može da se ponaša kao prethodnih godina jer se mnogi sa planina vraćaju bolesni. Odmah traže smeštaj u bolnici, traže ga odmah i preko reda, i tek tad vide da je virus ozbiljan", navela je.