Vlada Srbije usvojila je danas predloge Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa pa je odlučeno da će ovog vikenda svi ugostiteljski objekti raditi samo od 6 do 14h nezavisno od toga da li imaju baštu ili ne.

Nakon toga, biće dozvoljena samo dostava. U ski centrima služenje hrane i pića biće dozvoljen samo na otvorenom, u baštama. Mere je detaljnije navela dr Darija Kisić Tepavčević, u direktnom TV prenosu konferencije za medije.

Hoteli u čitavoj zemlji imaju dozvolu da služe hranu i piće do 14h ovog vikenda, a do 22h tu uslugu mogu da pruže samo osobama koje imaju uplaćen smeštaj u tom ili nekom drugom kategorizovanom hotelu

Ako nemaju prijavljeni boravak, ne mogu ni da budu u hotelskim restoranima i kafe barovima. 

Tržni centri i sve prodavnice neprehrabrene robe, za dane vikenda, mogu da rade samo  od 6 do 14h.

Trgovinski objekti, apoteke, pumpe, pozorišta, kozmetički i frizerski saloni rade od 6 do 20 h, a svi sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja mogu da ih organizuju.

"Samo prethodne noći je u Infektivnoj klinici pregledano 90 bolesnika, 70 ih je primljeno a 30 odsto njih je u teškom stanju", naveo je dr Mijomir Pelemiš. On je istakao da će bolnice koje su izašle iz kovid sistema morati ponovo da se u njega vrate!

Prema njegovim rečima, 605 lekara je trenutno bolesno - "to je čitava njena bolnica", kaže dr Pelemiš. "Nisam nipošto za to da se što pre stiče kolektivni imunitet. Naprotiv, ja sam za to da se što više očuva zdravlje, da bi ljudi mogli da prime vakcine. Niko ko nije zdrav, ne može da je primi", naglasio je on.

"Problem korona virusa više nije nerešiv", rekao je profesor. "Ali mi moramo da svi učestvujemo u rešavanju tog problema. To znači da se ne sme skidati maska posle prve doze vakcine, kao ni posle druge doze. Vakcina ne daje stoprocentnu zaštitu, ali garantuje da se niko neće teško razboleti i razviti ozbiljne simptome i komplikacije", istakao je dr Pelemiš.

"Nemamo dobru evidenciju obolele dece, rekao je on. Sreća naša što nemamo više dece u bolnicama, ali oni verovatno zaražavaju porodicu. Zato nam se dešava da se cele porodice zaraze, a da ne znamo odakle. Zato smo naložili jači nadzor u školama."

 Izvor: Lepa&Srećna