Pored američko-nemačke vakcine "Fajzer-Biontek" i ruske "Sputnjik V", u Srbiju uskoro stiže i kineska vakcina protiv korona virusa kompanije "Sinofarm". Građani će moći sami da biraju koju će vakcinu da prime.

Glavna dilema onih koji su zainteresovani za imunizaciju jeste za koju vakcinu da se odluče. Dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog, kaže da su, iako pravljene po različitoj tehnologiji, sve one efikasne.

"U svakom slučaju, potrebno je vakcinisati se što pre kako bi što ranije počeli da se stvaraju imunitet i zaštita. 'Fajzerova' je genetska vakcina koja stimuliše organizam da proizvodi antitela za šiljak. Ruska je hibridna vakcina, gde se RNK kalemi na adenovirus, dok je kineska vakcina zasnovana na umrtvljenom korona virusu. Najveći sam pristalica upravo ovog tipa 'mrtve' vakcine, jer ona sadrži ceo virus sa svim antigenima, pa se na taj način pravi najadekvatniji imunitet", rekao je za "Kurir" dr Petrović.

Građani koji su preležali koronavirus se, prema njegovom mišljenju, mogu odlučiti da prime "Sputnjik V".

"To je vakcina koja je iz kategorije 'živih' vakcina i, u nekim slučajevima, kod pacijenata koji su preležali korona virus i imaju veći broj antitela, dovoljna je i jedna doza koja će pojačati imunitet koji već imaju. Oni koji nisu preležali koronu mogu da uzmu 'Fajzerovu'. Ta vakcina nam je najdostupnija i proizvodi dobar imunitet. Hroničnim bolesnicima bih preporučio kinesku, inaktivisanu vakcinu, jer ona ima najmanji rizik za neželjene reakcije. To je klasična vakcina, koja ne može da pogorša osnovno stanje", navodi Petrović i dodaje da bi svi zainteresovani za vakcinu trebalo da prođu opšti pregled pre vakcinacije, a hronični bolesnici da lekarima daju detaljne podatke o svom stanju.

Dr Petrović ističe i da se nijedna od ovih vakcina ne daje trudnicama i deci. I virusolog dr Ana Gligić rekla je da bi najradije primila klasičnu, 'mrtvu' vakcinu, a sledeći izbor je vakcina "Sputnjik V":

"U rusku vakcinu, takođe, imam veliko poverenje, jer su na njoj radili vrsni naučnici svih profila. Međutim, jako je teško dati savet koju vakcinu primiti. Sve one su rađene po najboljoj tehnologiji, ali ni o vakcinama, ni o virusu se još dovoljno ne zna i tek ćemo videti koliko imunitet traje i kakvi su efekti."

Izvor: Kurir