"Veoma strahujem zbog toga šta nas čeka narednih 10 do 12 dana, kada se svi vrate sa odmora i plašim se da će nas zadesiti veliki porast broja obolelih", rekla je jutros Tatjana Adžić Vukičević, direktorka Kovid bolnice u Batajnici, najveće ustanove tog tipa u regionu.

Ona je za RTS navela da je Kovid bolnica u Batajnici "praktično u pripravnosti" da bude spremna da u svakom momentu otvori drugi deo zgrade koji do sada nije bio u funkciji.

"Brojno stanje od jutros je: 410 bolesnika, u jedinicama intenzivnog lečenja njih 62, intubirano je 32. Svakog dana je između 30 i 50 prijema u bolnicu i otprilike isto toliko otpusta", kazala je Adžić Vukičević.

Ističe da korona "ne bira" i da je, kada je u početku decembra otvorena kovid bolnica, bilo dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada pola-pola.

"Primetili smo da smo po otvaranju bolnice imali dve trećine muškaraca među pacijentima, a sada imamo polovinu muškaraca i polovinu žena. Kliničke slike su sve teže u smsilu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta", ističe doktorka Adžić Vukičević i kaže da je od 4. decembra hospitalizovano 2800 ljudi.

Uradilo se, kaže, preko 8000 skenera, preko 35.000 laboratorijskih analiza, 10.000 skenera pluća, preko 500 hemodijaliza.

Za sutra je najavila otvaranje angio-sale.

"Svi bolesnici sa akutnim koronarnim sindromom, znači infarktom srca, kojih je od početka rada ustanove bilo 15-ak, moći da dobiju direktnu pomoć. Moći će da se rade 'stentovi' u našoj bolnici u Batajnici ka kojoj će gravitirati i ostali kovid-bolesnici sa istom dijagnozom", zaključila je Adžić Vukičević.

Izvor: Tanjug