Sitni pupoljci zimzelene biljke karanfilića sadrže čak 20 odsto ulja, koje može da se koristi kao lokalni anestetik kod zubobolje. Međutim, istraživanja pokazuju da ono ima i snažno dejstvo protiv upala, pa se zato prepisuje kod fibroza, astme i alergija, ali i kod zadržavanja vode u organizmu i pojave edema.

Najvažnije supstance u ovom ulju su eugenol i eugenil acetat, a pošto oni deluju i antoksidativno, ono se koristi i u kremama protiv starenja kože. Ono ima i snažno antimikrobno dejstvo, pa je dobro i za problematičnu kožu.

Treba imati u vidu da je ovo ulje izuzetno jako pa ga treba koristiti uvek razblaženo nekim lakšim uljem - maslinovim ili kokosovim. Za kožu možete napraviti masku od samo 3 kapi koje razmutite u 2 kašike meda pa obilno nanesite na lice, vrat i dekolte. Neka stoji dvadesetak munuta, pa je skinite mlakom vodom.

Čak i spoljašnja upotreba ulja karanfilića treba da bude oprezna, a  unutrašnja upotreba mora da bude pod nadzorom lekara. Naime, prevelike doze mogu biti opasne. Ono može da se koristi čak i umesto aspirina, protiv upale, ali i umesto fungicida, protiv gljivica pa čak i protiv nekih bakterija koje su otporne na antibiotike. Uz konsultaciju sa doktorom, kombinujte ovo ulje ili ga koristite umesto lekova.

Izvor: Lepa&Srećna