Lekari se bore da izleče zlatnu kandidu - Candida aurus, gljivicu koja šokira i čitave timove za kontrolu infekcije u bolnicama kao i naučnike koji je proučavaju, piše Lepa & Srećna.

Vrlo malo se zna o ovoj neobičnoj gljivici. Prvi put je primećena u Japanu, pre deset godina, a sada izbija u udaljenim delovima planete.

Ova gljivica se uopšte ne ponaša kao gljivica. Infekcija izbija kao da je bakterijska, a izuzetno je otporna na antigljivičnu terapiju. Najgori problem u ovom trentuku je što zlatna kandida uopšte ne reaguje na lekove.

Naučnike brine što ova gljivica ne može da se nađe nigde u prirodi, već samo u čoveku. Širenje je, takođe, velika misterija. Prvobitno se mislilo da je iz Japana, gde je otkrivena 2019. godine, preneta zahvaljujući putovanjima ali genetička analiza je ovu ideju potpuno odbacila.

Naime, svi uzorci iz Južne Afrike su veoma slični, a nijedan ne liči na uzorke iz Azije. I ne ponašaju se isto. A kad se ne zna uzrok infekcije i ne razumemo kako se ona širi, ne možemo ni da je kontrolišemo.

Zaraženi pacijenti su u veoma teškoj situaciji - lekari menjaju sve lekove, ali gljivica razvije otpornost na njih u vrlo kratkom vremenu. Većina gljivica održi se u životu zahvaljujući vlažnim uslovima, ali zlatna kandida opstaje na suvom - na primer, na ramovima bolničkih kreveta u zaraženoj sobi! I ne možete, tek tako, da je obrišete dezinfekcionim sredstvom!

Da li zlatna kandida može da ubije?

Nažalost, između 30 i 60 odsto pacijenata koji su zaraženi zlatnom kandidom umre. Doduše, svi fatalni ishodi tog tima u Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, desili su se u najtežim bolničkim slučajevima - tamo gde su pacijenti disali uz pomoć aparata. U kom procentu je za njihovu smrt odgovorna samo kandida - lekari, zasad, nisu u stanju da odgovore.

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna