Savetodavna grupa Svetske zdravstvene organizacije saopštila je 5. januara 2021. godine da je njena preporuka da dve doze vakcine Fajzer-Biontek protiv kovida treba primiti u razmaku od 21 do 28 dana.

"Razmatrali smo i iznosimo sledeću preporuku: dve doze ove vakcine u roku od 21 do 28 dana", rekao je Alehandro Kravioto, predsedavajući Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju (SAGE) na onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

Nemačka farmaceutska kuća Biontek upozorila je ranije da ne može da garantuje maksimalno dejstvo vakcine protiv kovid-19 koju je proizvela sa američkim Fajzerom, ako se druga doza odloži, pa vremenski razmak između dve vakcine bude veći od propisane tri sedmice.

Velika Britanija je ove nedelje izazvala kontroverze objavivši da planira da odloži do 12 sedmica davanje druge doze vakcina kako bi više ljudi dobilo zaštitu koju daje prva doza, a sada i Nemačka razmatra tu mogućnost.

Obe zemlje su, naime, zabrinute zbog novog soja koronavirusa koji se pojavio u Engleskoj i već proširio na druge evropske zemlje. "Efikasnost i sigurnost vakcine je u kliničkim testiranjima ispitivana tako da se primene dve doze i da razmak između njih mora biti 21 dan", saopštio je Biontek.

"Sigurnost i efikasnost vakcine nisu procenjeni kada je reč o davanju doza u različito vreme jer je većina ispitanika primila drugu dozu u okviru roka naznačenog u planu studije", navele su kompanije u zajedničkom saopštenju. Dve kompanije su napomenule da se prva i druga doza daju u razmaku od tri nedelje.

Izvor: TANJUG