Zašto je reproduktivno zdrav­lje žene važno za društvo u celini, koja kate­gorija iziskuje posebnu pažnju, kakav je značaj preventive i gde je naša zemlja u odnosu na Evropu, samo su neka pitanja na koja nam odgovara specijalista ginekologije dr Naida Stanković iz Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front” u Beogradu.

"Naše podneblje odlikuje organizacija društva s porodicom kao centralnom jedinicom, a njen stub je žena. Od njenog zdravlja zavisi sudbina svih njenih članova. O tome uvek mislim kada mi pacijentkinja legne na ginekološki sto. Kako je ginekološki trakt izložen fiziološkim promenama i traumama (porođaj, izgubljene trudnoće, abortusi, medicinske dijagnostičke procedure), veoma je važno kontrolisati reproduktivno zdravlje" – kaže dr Stanković za "Lepa&Srećna".

Žene u starijem životnom dobu naročito treba da vode računa o preventivi, jer je to vreme kada najčešće nastaju mnoga teška oboljenja. 

ginekoloski pregledi otkrivaju bolest na vreme
Privatna arhiva 

"Osnovni ginekološki pregled čine kolposkopija, uzimanje citološkog brisa grlića materice (Papa test), mikrobiološki brisevi i ultrazvučni pregled donjeg abdomena. Kontrolu treba početi odmah po dobijanju menarhe (prvo menstrualno krvarenje), a naročito u reproduktivnom periodu. Međutim, mnoge opake maligne bolesti vrebaju ženu i u poznom životnom dobu. Kako se životni vek produžio, ova kategorija pacijentkinja iziskuje posebnu pažnju. Čim primetite da se dešava nešto neuobičajeno (bol, krvarenje, loše opšte stanje), važno je da kontaktirate sa svojim ginekologom, koji će potom preduzeti sve dijagnostičke procedure" – naglašava naša sagovornica.

Prema broju žena obolelih od raka grlića materice naša zemlja prednjači u Evropi, a to stanje se može popraviti isključivo redovnim pregledima.

"Zbog toga treba posebno voditi računa o redovnom kolposkopskom pregledu. Pregled se sastoji od uzimanja razmaza odlubljenih ćelija grlića materice, iz kanala, koje se zatim oboje u laboratoriji da bi ih citolog klasifikovao pod mikroskopom – to je Papanikolau test. On nam daje veoma važne podatke o tome da li postoje maligne ćelije, nekakva infekcija ili sumnja na neku displaziju, kao i da li je uočljiv hormonski disbalans u odnosu na životno doba. Međutim, na značaj nalaza utiču mnoge subjektivne i objektivne okolnosti, pa nije retkost da se pokažu lažno negativni ili lažno pozitivni rezultati" – ističe dr Stanković.

Preventivni ginekološki pregled uvek obuhvata Papa test i kolposkopski nalaz:

"Drugi deo čini pregled grlića materice pomoću specijalnog aparata kolposkopa, što je veoma korisna i pristupačna metoda. Ako ginekolog uoči sumnjivu promenu, odmah će preuzeti dalje dijagnostičke pricedure kao što su biopsija grlića i kiretaža cervikalnog kanala. U slučaju da pacijentki­nja krvari, takođe se može utvrditi odakle ta krv potiče – iz grlića, vagine ili materice."

Za razliku od drugih vrsta karcinoma za čijim uzrokom se traga, rak grlića materice je jedini čiji je uzrok poznat.

"Jedini za koji se zna šta ga tačno izaziva jeste karcinom grlića materice: izazivaju ga humani papiloma virusi. Ta grupa ima više od dve stotine vrsta, ali nisu svi onkogeni. Ovaj karcinom se može preduprediti redovnom kolposkopskom kontrolom čak i ako je pacijentkinja zaražena onkogenim virusom. Grupa HPV virusa izaziva premaligne displazije (cin I, cin II, cin III i Ca in situ), ali blagovremeno lečenje može sprečiti nastanak karcinoma. Pošto se ovi virusi prenose polnim putem, zaštita ja izuzetno važna, naročito za mlađe žene koje su seksualno aktivnije. Cilj kolposkopskog pregleda nije da ginekolog otkrije rak grlića, nego da uoči premaligne promene, koje su visokog malignog potencijala, kao i da ih izleči minimalnim hirurškim procedurama pre nego što nastane maligna bolest. Upravo zato su zaštita i preventiva od tolike važnosti" – objašnjava dr Naida Stanković.

Tekst: Ivana Martić

Izvor: Lepa&Srećna