Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje 15. decembra 2020. godine za hitnu upotrebu prvog testa za dijagnostikovanje korona virusa, koji se u potpunosti radi kod kuće i kupuje bez recepta. Elum kovid 19 kućni test mogu raditi svi ljudi, uključujući i decu stariju od 2 godine, kao i oni koji nemaju simptome.

FDA je odobrila prodaju testa u apotekama, gde ih pacijent može kupiti bez recepta, kod kuće uzeti bris nosa i saznati rezultate u roku od 20 minuta. 

Komplet za testiranje uključuje specijalni štapić koji omogućava pacijentu da uzme uzorak iz nosa. Štapić sadrži poseban adapter koji mu skraćuje dužinu prilikom uzimanja brisa deci. Tako uzet bris stavlja se u mali plastični uređaj koji izgleda kao kućni test trudnoće. Digitalno se povezuje sa aplikacijom za pametni telefon koji prikazuje rezultat i pomaže u njihovoj interpretaciji.

FDA podseća pacijente da testovi mogu imati lažno negativne i lažno pozitivne rezultate. Pojedinci sa pozitivnim rezultatima treba da se samoizoluju i potraže dodatnu zdravstvenu negu od svog lekara. Takođe oni kojima test pokaže negativno a imaju simptome slične kovidu, trebalo bi da se jave svom lekaru, jer negativni rezultati ne znače nužno i da se neko nije zarazio korona virusom.

FDA issued an emergency use authorization (EUA) for the first over-the-counter (OTC) fully at-home diagnostic test for...

Posted by U.S. Food and Drug Administration on Среда, 16. децембар 2020.

Da bi dobili odobrenje za kućni test, kompanija Elum je procenjivala test na uzorcima brisa 198 odraslih i dece u pet država. Studija je pokazala da je test ispravan 96 odsto.

„Činjenica da se može u potpunosti koristiti kod kuće i da daje brze rezultate, ovaj test može igrati važnu ulogu u borbi protiv kovida 19“, rekao je doktor Džef Šuren, direktor FDA u sapoštenju ove organizacije.

 Izvor: Lepa&Srećna