Ako ste iznenada izgubili čulo mirisa, možda se „skriveni nosilac“ korona virusa, čak i ako nema drugih simptoma, piše Biznis Insajder a prenosi Lepa & Srećna.

Vodeći britanski stručnjaci rinologije - grane medicine koja se bavi bolestima i lečenjem nosa - prikupili dokaze da je oko trećine pacijenata u Južnoj Koreji, Kini i Italiji koji su bili pozitivni na test COVID-19 takođe su prijavili gubitak čula mirisa.

Ovaj poremećaj se u medicini zove anosmija ili hiposmija.

Stručnjaci kažu da su mnogi pacijenti širom sveta prijavili samo gubitak  čula mirisa ali i ukusa, a nisu imali uobičajene simptome - visoku temperaturu i kašalj.

"Brzo je narastao broj izveštaja o značajnom povećanju broja pacijenata koji su anosmiji prisutni bez drugih simptoma", kaže se u saopštenju. "Iran je prijavio nagli porast slučajeva izolovane anosmije, a mnoge kolege iz SAD-a, Francuske i Severne Italije imaju isto iskustvo."

Nedostatak drugih simptoma u ovim slučajevima može značiti da je malo verovatno da će biti testirani i izolovani, što znači da bi mogli doprineti brzom širenju bolesti širom sveta.

Profesor Kumar rekao je za Skaj Njuz da ovo posebno važi za mlađe pacijente. Svi oni bi morali da budu u samoizolaciji.

SRPSKI LEKAR U KORONA CENTRU U ITALIJI: i na očima simptomi, evo šta hitno morate da uradite

Izvor: Lepa & Srećna