Svako ko oseti bilo koji od simptoma korona virusa, treba prvo da se javi u kovid ambulantu u svom domu zdravlja. Ne treba čekati ni oklevati, jer svako odlaganje lekarske pomoći može da bude rizično pa čak i kobno.

Lekari u kovid ambulanti će prvo proceniti simptome, a zatim uputiti pacijenta na laboratorijske analize krvi i snimanje pluća rendgenom. Ovakav pregled ukupno potraje oko sat i po vremena, a ako se utvrdi da je reč o zarazi korona virusom, pacijent će dobiti uput za odgovarajući prijemno-trijažni centar.

Primera radi, kako je objasnio jedan pacijent koji je govorio u RTS emisiji 26. novembra uveče, on je dobio uput za Infektivnu kliniku gde je procenjeno da je njegovo stanje takvo da treba da bude smešten u privremenu bolnicu u beogradskoj Areni.

"Zakasnio sam sa javljanjem lekaru, mada sam imao jasne simptome", rekao je ovaj pacijent. "Činilo mi se da je u pitanju samo jača prehlada, tih dana sam dosta radio, malo spavao... kad sam otišao prvi put kod lekara, ustanovljen mi je kovid i početna upala pluća, poslali su me kući i dali terapiju antibioticima, ali već posle četiri dana mi se stanje dosta pogoršalo. Saturacija kiseonika mi je bila sve lošija, tako da sam sa uputom prebačen u Arenu", objašnjava on.

Smeštaj u ovoj privremenoj bolnici opisuje kao korektan, a posebno mu je u sećanju ostao "cimer" iz sobe stariji od 80 godina koji nije mogao sam do toaleta pa su morala dvojica da mu pomažu svaki put.

"Posle devet dana terapije, konačno mi se stanje poboljšalo. Sad se oporavljam na Mitrovcu, na Tari, dobro sam, ali osećam da se brzo zamaram, kad god se penjem uz stepenice ili podignem nešto teško."

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, rekao je dr Goran Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica održanom 27. novembra 2020. godine.

"Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata.

Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja", rekao je direktor Infektivne klinike.