Virus Zapadnog Nila širi se preko ptica selica, a komarci koji ih ujedu budu zaraženi i infekciju prenose ujedom na ljude kao i konje, piše Lepa&Srećna.

Ovaj virus prenosi najobičniji komarac kuleks. Od zaraženih osoba, oko 80 odsto nema nikakve simptome, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Dvadesetak odsto dobije groznicu i visoku temperaturu ali se ona može kontrolisati lekovima. Međutim, izvestan broj pacijenata (do 1 odsto) može i da oboli od meningitisa, a 0,1 odsto bolesnih umire.

Zato je važno da se preduzimaju sve potrebne mere zaštite - od korišćenja sprejeva protiv komaraca - takozvanih repelenata, pa do postavljanja zaštitnih mreža, nošenja odgovarajuće odeće i obuće i tome slično.

U kući uvek pogasite nepotrebna svetla i izbegavajte da budete napolju u sam sumrak ili u ranu zoru. Takođe, ne pokušavajte da se zaštitite  parfemima jakih mirisa, oni će samo privući insekte.

Poseban oprez potreban je u sezonama nakon kišnog proleća kad su komarci naročito brojni.

U Evropi je u 2020. godini, do avgusta ustanovljeno prisustvo virusa Zapadnog Nila u 10 slučajeva u Grčkoj (1 smrtni slučaj), dva slučaja u Rumuniji, ali i 16 slučajeva u Španiji, uz dva smrtna ishoda.

U Portugalu je otkriveno jedno žarište virusa Zapadnog Nila među konjima, ali bolest nije utvrđena kod ptica.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna