Životne navike nas određuju u velikoj meri, ali moramo se s vremena na vreme podsetiti da one nisu uklesane u kamenu, nisu nepromenjive za ceo život, piše Lepa & Srećna.

Žene treba da obrate pažnju na svoj mesečni ritam - biološki sat koji zavisi od menstrualnog ciklusa i utiče na glavna pitanja našeg zdravlja. Ona uključuju naš imunološki sistem, način na koji reagujemo na stres, mogućnost začeća i održavanje zdrave trudnoće, kao i sve funkcije metabolizma.

Ono što radimo svakog jutra u velikoj meri utiče na našu biohemiju.

Zato je važno da jutarnje navike prilagodimo različitim biohemijskim procesima koji se menjaju u toku našeg mesečnog ciklusa.

Za početak, treba znati da je ženama potrebno više sna nego muškarcima i to, u proseku, oko pola sata više.

San je neophodan, između ostalo, da bi mozak obavio svoj "mentalni detoks", a ovakav odmor je posebno važan u drugoj polovini vašeg mesečnog ciklusa.

Međutim, svi znamo da ne možemo baš uvek da odvojimo tih dodatnih pola sata za spavanje. U tom slučaju, tvrde stručnjaci za hormonalne promene, treba da praktikujemo aktivnosti koje nas oslobađaju od viška kortizola.

Ovaj hormon stresa deluje pogubno na naše zdravlje kada ga ima u prevelikoj količini. Odlučite se za vežbu joge, duže šetnje, pa čak i suvo četkanje kože, koje može da pomogne.

Vežbanje, takođe, treba prilagoditi ciklusu.

Ukoliko ste u reproduktivnom dobu, odlično je baviti se visokointenzivnim treninzima u toku prve polovine meseca. Čim prođe ovulacija, treba spustiti taj intenzitet inače postižete suprotan efekat.

Konačno, tip doručka treba prilagoditi menstrualnom ciklusu.

Metabolizam se drastično razlikuje, pa nam u prvoj polovini meseca treba više ugljenih hidrata nego u drugom.

Tekst: Z. L. S.