Panično kupovanje ali i jak skepticizam prate vesti da kineska tradicionalna medicina ima lek protiv novog korona virusa, javlja CNN.

Naime, državna kineska novinska agencija Sinhua prenela je 31. januara 2020. godine vest da su Šangajski medicinski institut i Institut za virusologiju u Vuhanu otkrili da lek šuananglian može da zaustavi smrtonosni virus.

U pitanju je alkoholno-vodeni ekstrakt tri biljke - Lonicerae Japonicae Flos (orlovi nokti), Scutellariae Radix (skutelarija - moguće je da je u pitanju bajkalska kapica, poznata po delovanju na respiratorna oboljenja) i Fructus Forsythiae (seme kineske forzicije), a zvanično je uvršten u kinesku farmakopeju i odobren još 1973. godine.

Ova tečnost se koristi intravenozno kada oralna primena ne da rezultate.

Međutim, uz brojna dobra dejstva, zabeležene su i slučajevi snažne reakcije, preosetljivosti pa čak i anafilakse. Zbog svega toga je Kineska agencija za hranu i lekove izdala svojevremeno upozorenje na moguće smrtonosne ishode.

SVE O KORONA VIRUSU

Međutim, najnovije kinesko saopštenje razbuktalo je pravi požar na društvenim mrežama, pa su svi pohrlili da kupe ovaj lek u apotekama.

Ironično, gužve su sve veće mada vlasti upozoravaju na opasnost od gužvi na malom prostoru. Onlajn izvori su presušili pa se na platformi Taobao u petak ovaj lek nije mogao kupiti.

Izvor: Lepa & Srećna