Brzina kojom naše telo razlaže hranu kako bi proizvelo energiju naziva se brzina metabolizma.

Što je ovaj proces brži, to više masnoće možemo da sagorimo, a ako je usporen, masti će se taložiti u našem organizmu i neophodna nam je dijeta.

Dijeta prema vašem metaboličkom tipu nudi najbrži i najzdraviji način skidanja kilograma.

Koliko puta vam se desilo da se posle prilično obilnog hranljivog obroka loše osećate? Ukoliko ste pojeli hranu koja ne odgovara vašem metaboličkom tipu, imate nekoliko solucija:

1. gladni ste iako vam je pun stomak;

2. imate potrebu za nečim slatkim;

3. nemate energiju, umorni ste i usporeni ili

4. nervozni ste, razdražljivi i neraspoloženi.

Svaki organizam je drugačiji, pa se može podvesti pod tri kategorije po grupi namirnica koje mu više odgovaraju. U slučaju da jedete hranu koja vam ne odgovara, osećaćete se loše.

Ta tri tipa su:

  • tip sklon ugljenim hidratima
  • proteinski tip
  • mešoviti tip

AKO STE SKLONI UGLJENIM HIDRATIMA

Ako ste ovaj tip, onda vi jednostavno ne možete bez šećera. Vi ne možete bez hleba, testenine, a obično ni bez voća i povrća.

Zbog povećane koncentracije insulina, skloni ste gojenju.

Zato, ključ mršavljenja kod vas jeste kontrola insulina unosom kvalitetnih ugljenih hidrata i povećanjem unosa proteina.

AKO STE PROTEINSKI TIP

U ovom slučaju, vi ne možete bez mesa.

Za vas obrok nije ako ne jedete ovaj proizvod, a često imate problem sa holesterolom iako je retko ko iz ovog tipa gojazan.

Vama odgovara dijeta sa mnogo proteina, dobrih masti, voća i povrća koje će pročistiti krvne sudove.

AKO STE MEŠOVITI TIP

Retko kad se oseća loše posle obroka. Uglavnom jedu sve, hleb, meso, grickalice,..

Imaju odličan metabolizam, ali ulaskom u četvrtu životnu deceniju, prilikom manjim fizičkim aktivnostima, počnu da dobijaju na težini.

Ako ste mešoviti tip, vrlo lako ćete reagovati na promenu režima ishrane, jer je samo potrebno korigovati veličinu porcije obroka prema dnevnim aktivnostima. 

Izvor: Srbija danas