Lignan iz semenki bundeve pomaže u prevenciji raka dojke, a antioksidanti i minerali doprinose obaranju holesterola i visokog pritiska.
Semenke bundeve su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da se svakako mogu smatrati superhranom.
Kada je reč o pozitivnim zdravstvenim efektima, jedna velika ogledna studija pokazala je da žene u postmenopauzi koje redovno jedu bundevine semenke potpadaju pod manji rizik od raka dojke. Druga istraživanja su ukazala na važnu ulogu lignana iz ovih semenki u prevenciji raka dojke.
IZBEGNITE VIŠAK KILOGRAMA TOKOM JESENI I ZIME: ove sezonske namirnice će vam pomoći da smršate
Bundevine semenke takođe povoljno utiču na zdravlje prostate – kod muškaraca koji su ih redovno jeli u toku godinu dana uočeno je smanjenje simptoma benigne hiperplazije prostate. Jedno istraživanje u kojoj je učestvovalo 45 muškaraca i žena pokazalo je da ekstrakt bundevinih semenki ublažava simptome sindroma hiperaktivne mokraćne bešike.
Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, magnezijuma i cinka, bundevine semenke doprinose i kardiovaskularnom zdravlju time što regulišu nivo holesterola kao i povišen krvni pritisak.
Tekst: Vesna Stanimirović
Izvor: Lepa & Srećna