Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VIDITE CRVENU MRLJU U OKU, EVO KAD TREBA HITNO KOD LEKARA: koliko je opasno kad pukne kapilar

Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku. Oftamolozi tvrde da je ovo stanje ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Crvena mrlja kao posledica pucanja kapilara na oku može da izgleda zastrašujuće, ali se u stvari radi o krvnom podlivu, odnosno običnoj modrici koja će proći kao i svaka druga modrica bez ikakvog lečenja. Ovo stanje postaje opasno tek ako ga prati i nagli gubitak vida.

- Krvni podliv na oku ne mora uvek da dovede do pogoršanja vida - kaže dr Dragana Ristić, oftalmolog VMA. - Ukoliko se pojava podliva na oku ponavlja više puta, neophodan je internistički pregled, jer osim povišenog krvnog pritiska, uzroci mogu da budu različiti.

Povezane vesti

Naša sagovornica kaže da je mnogo opasnije pucanje kapilara unutar oka, jer tada uvek dolazi do naglog gubitka vida, a često oko ostaje belo bez stvaranja krvnog podliva.

- Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku - kaže dr Ristić. - Ovo stanje je ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida. Uzroci nastanka mogu da budu raznoliki, ali pre svega su posledica povišenog krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, bolesti srca i ostalih bolesti krvnih sudova, kao i nekih oftalmoloških oboljenja.

Povezane vesti

Doktorka Ristić kaže da je u slučaju naglog gubitka vida potrebno odmah se javiti oftalmologu:

- Ovim pacijentima je pre svega neophodno lečenje koje će obaviti internista, a što se tiče oftalmologa, ako je zahvaćena vena i postoji otok žute mrlje, onda se daje odgovarajuća terapija, ili se, u nekim slučajevima, može raditi i intervencija laserom. U slučajevima kada je zahvaćena arterija oka, pre svega je neophodna internistička terapija, a mogu da se koriste i kapi za trenutno sniženje očnog pritiska.

Tekst: I. K.

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Vid

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije