Lešnik pomaže kod žutice, proširenih vena, upale pluća, a preporučuje se i u lečenju niskog krvnog pritiska, proliva i hemoroida.

Štiti krvne sudove

Plodovi lešnika imaju blagotvorno i lekovito dejstvo na ljudski organizam. Određeni elementi u sastavu ploda pozitivno utiču na krvne sudove, štite srčani mišić i snižavaju krvni pritisak. Tanka kožica na površini ploda sadrži polifenole koji su savršena preventiva od srčanog udara, ali i smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i angine pektoris.

Lekoviti čaj

U narodnoj medicini od kore lešnika pravi se čaj kojim se namoče obloge za otvorene rane nastale od proširenih vena na nogama. Čaj je dobar i kao lekovito sredstvo protiv proliva, a koristi se i za lečenje hemoroida.

Plod nabijen energijom

Pored oraha, lešnik je energetski najvrednija namirnica. Jezgro sadrži 60 odsto ulja, 15 odsto belančevina, 10 odsto ugljenih hidrata, 4 mg gvožđa, kalijum, kalcijum, vitamine B i E. Zbog velike količine masti, ne preporučuje se kod dijeta, kod oboljenja žuči i povišenog nivoa triglicerida i holesterola u krvi.

Snačan antioksidant

Orašasti plodovi sadrže moćne antioksidante kao što je fitinska kiselina. Ona štiti organizam od upalnih procesa i može da smanji rizik od pojave raka debelog creva. Fitosteroli su bitni u prevenciji raka dojke i prostate. Lešnik je bogat argininom koji sprečava rast tumora i jača imunitet.

Blagotvorna masaža

Masaža uljem od lešnika pokazala se kao izuzetno blagotvorna kod mališana koji imaju problema sa disajnim organima. Zbog svoje pozitivne osobine da filtrira štetne UVA zrake, često se koristi u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca.

Izvor: Lepa i srećna