Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJABETES SE ŠIRI VRTOGLAVOM BRZINOM: šta da radite ako obolite od šećerne bolesti

Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja i na petom je mestu po broju godina izgubljenog zdravog života usled nesposobnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od svih poremećaja tolerancije glukoze, najčešći je insulin nezavisni tip šećerne bolesti - dijabetes melitus tip 2, piše Kurir. Uglavnom je uzrokovan gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, a zbog učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate nameće veliki teret ne samo obolelima, koji su sve mlađi, već i zdravstvenom sistemu i čitavom društvu.

Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja i na petom je mestu po broju godina izgubljenog zdravog života usled nesposobnosti.

PROČITAJTE VIŠE:5 BOLESTI KOD KOJIH POMAŽE VITAMIN D: jeftino sredstvo za lečenje umesto lekova!

Skoro polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti i fizičke neaktivnosti, dijabetes tipa 2 danas sve češće dijagnostikuje i kod dece i adolescenata, upozorava čitaoce Lene prof. dr Budimka Novaković, dijetoterapeut.

Medicinska nutritivna terapija predstavlja osnovu u lečenju dijabetesa tipa 2 i poželjno je da personalizovana, naglašava.

Koliko je ishrana uslov zdravlja?

- Pravilna ishrana, uz redovnu fizičku aktivnost, uslov je dobrog zdravlja, prvi borbeni red u smanjenju rizika za nastanak poremećaja tolerancije glukoze i prvo terapijsko sredstvo u lečenju već nastalog dijabetesa melitusa. Zato se već danas posavetujte s dijetoterapeutom i krenite u susret dobrom zdravlju.

Šta savetujete?

- Kako bi se sprečio nastanak dijabetesa, treba imati ishranu visoke nutritivne gustine koja se odlikuje niskim unosom energije i osigurava unos svih potrebnih nutrijenata.

Ako je bolest otkrivena?

- U slučaju tek otkrivene šećerne bolesti, udružene s viškom kilograma, takvu osobu treba uputiti dijetoterapeutu i konsultacije s njim treba da su jednako učestale kao i konsultacije s endokrinologom. Medicinska nutritivna terapija (MNT) pruža mogućnosti za efikasniju kontrolu šećerne bolest.

Šta čini medicinsku nutritivnu terapiju?

- MNT predstavlja zbir nutritivnih postupaka kojima se neka bolest leči ukoliko je nepravilna ishrana osnovni uzrok bolesti ili se ona ublažava ukoliko je nepravilna ishrana dodatni uzrok. MNT nutritivna terapija je prva terpijska linija u lečenju tipa 2 dijabetesa, a zajedno s insulinom u tipu 1 dijabetesa.

KOLIKO SE VODE PREPORUČUJE DIJABETILARIMA? SAZNAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije