Stres nas pogađa svakog dana, bez razlike, na poslu, u porodici, kod kuće... Stručnjaci tvrde da je u većini slučajeva uzrok u nedostatku vremena i preteranim zahtevima modernog načina života.

Postoje razni saveti tipa: probudite se ranije i posvetite nekoliko minuta sebi, družite se s pozitivnim ljudima, slušajte muziku koja vas opušta, smejte se... Koliko puta ste dosad pročitali takve savete i nikad niste ništa uradili od svega toga ili ste pak radili ponešto, ali i dalje ostajali pod stresom. 

PROČITAJTE VIŠE: Ruzmarin eliksir sa travama u crnom vinu: lek protiv umora i iscrpljenosti organizma

Tehnike disanja

- Pomoću tehnike disanja trenutno možete da pomognete sebi. Kada smo pod stresom, prvo reaguje vezivno tkivo: mišići se stegnu, a najveći mišić stresa, dijafragma, učini da neravnomerno i nepravilno dišemo. To ima za posledicu pokretanje novog začaranog kruga u vidu loše prokrvljenosti organa i tkiva, a onda dolazi do spazma i bola. Postoje mnoge tehnike disanja kojima možemo regulisati pa i ublažiti stres. Pranajama ili joga disanja podrazumeva kontrolisano disanje, pri čemu prateći udah i izdah, svesno kontrolišemo um i, smirujuči ga, dovodimo celo telo u balans i mir - kaže dr Olga Vasić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u DZ Milutin Ivković.  

Preporučuje se i sistem disanja dr Butejka, po sistemu 1-7-1-7. Jedan znači da ne dišete, zatim brojite do sedam i polako udišete, jedan opet znači da ne dišete, a onda opet brojite do sedam i lagano izdišete. Naravno, sve vreme pratite svoj dah bez upliva drugih misli sa strane. Najjednostavnije je svesno disanje ili udah-izdah disanje, koje izvodite spontano onako kako vama odgovara, pri čemu držite  maksimalnu pažnju na praćenju toka udisaja i izdisaja, u potpunom miru, bar desetak minuta. 

Isceljujuće misli 

Neosporno postoje tehnike koje omogućavaju da se meditacijom prevaziđu teška stresna stanja i razne bolesti. Najjednostavnije je da snimite sebi vođenu meditaciju i da se u opuštenom položaju, koji vama najviše odgovara, uz relaksirajuću muziku predate talasima lepih reči i isceljujućih rečenica. Možete to i sami, pustite muziku, lezite i u mislima izgovarajte reči: ljubav, dobrota, milosrđe, vaskrsenje, bog, anđeo, isceljenje, zdravlje... Sve ove reči imaju vibratorno, isceljujuće dejstvo. Molitva i obraćanje bogu za one koji veruju, uvek je najbolje i najdelotvornije rešenje.

Tehnike emocionalne slobode 

Tehnika emocionalne slobode (EFT) zasniva se na lupkanju određenih tačaka, po akupresurnom sistemu. Tom prilikom definišemo problem i verbalno, dok lupkamo svaku tačku, izgovaramo šablonsku rečenicu kojom „rastvaramo” ili brišemo problem. Naravno, za ozbiljne emotivne traume posao treba prepustiti EFT terapeutu. Svakodnevne trenutne emocije kao sto su bes, nezadovljstvo,  napetost vrlo lako možemo i sami otkloniti.

- Postoje i druge vrste alternativnih terapija protiv stresa: razne vrste masaže, homeopatija, dendroterapija. A ono što će vam sigurno pomoci jeste promena percepcije, okretanje drugima, pomoć nekome ne očekujući zauzvrat ništa i zadovoljstvo zato što dajete, jer je darivanje sopstvena antistres nagrada - tvrdi dr Olga Vasić. 

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna