Afrodizijaci oduvek privlače pažnju, njima su se mnogi bavili, istraživali ih i otkrivali u raznim namirnicamamkoje su nazivali eliksirom večne mladosti. Nutricionista Milka Raičević otkriva nam male tajne afrodizijačke kuhinje.

- Većina afrodizijaka deluje tako što širi krvne sudove, a neki od njih, poput ljutih začina, nadražuju i sluzokožu polnih organa. Zato, kad vaš dragi pojede prvi zalogaj takve hrane, on s nepca šalje signale u moždanu koru i želja za seksom se budi. Usled navale krvi, čin spajanja je neminovan - kaže Milka Raičević.

PROČITAJTE VIŠE: Jedite ovih 10 namirnica i zaboravite na stres

Afrodizijačka kuhinja bez sumnje ojačava polnu snagu jer, kao i zdravlje, ljubav takođe ulazi na usta. Pritom, kako upozorava naša sagovornica, treba da vodite računa o tome da ne ugojite voljenog, jer salo svakako ugrožava seks. Ukoliko se doda i previše kafe, duvana i ljute rakije, zbogom, muški libido! Zato pomoću afrodizijačke kuhinje erotizujte njegov duh i telo i ne zaboravite da je ljubav ipak, najvažniji sastojak.

Susam

Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitoestrogena, prirodnog hormona fitosterola. Semenke susama bogate su gvožđem, pa je dovoljno uneti 50 g ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba za ovim mineralom, uz sadržaj kalcijuma, mangana, bakra, magnezijuma i selena. Takođe, vitamin E, moćan antioksidans, štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Susam je i izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. 

Lebleblija

Zrna leblebije su bogata vlaknima i potpomažu mršavljenje. U kombinaciji s belim lukom i ljutim začinima rasterečuje organe za varenje, popravljaju raspoloženje, imaju afrodizijačku moć. Dobar su izvor proteina za vegetarijance, a mangan pomaže u proizvodnji energije. Šolja leblebija dva-tri puta nedeljno je dovoljna da biste napunili baterije za celu nedelju.

Ljuta papričica

Kapsaicin iz ljute paprike stimuliše nervne završetke, ubrzava puls, pojačava rad srca i dotok krvi do polnih organa. Ljuta hrane oslobađa endorfin, hemikaliju koja doprinosi većem seksulanom uzbuđenju. Ljuta papričica izaziva telesne reakcije slične kao i vođenje ljubavi - pojačava znojenje, i ubrzava metabolizam i rad srca. 

 Alge 

Sadržaj joda i vitamina B provocira čulnost, a jod senzualnost te jača seksulni doživljaj.

Avokado 

Asteci su svojevremeno ovu voćku nazivali „drveće testisa“, najviše zbog oblika ploda, ali i teksture, koja garantuje senzualan osećaj u ustima. Sadrži zdrave mononezasićene masti, koje su zdrave za srce, ali i blagotvorne za potenciju.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna