Sirće je proizvod fermentacije (vrenja) vina ili neke druge namirnice koja sadrži dovoljne količine šećera, piše Lepa i Srećna. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta, a osnovna sirovina za proizvodnju sirćeta u pojedinoj regiji biće ona koje ima u izobilju. Tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji sirće od pirinča, a u Severnoj Americi jabukovo sirće.

Sirće...

… od malina

Ovo voćno sirće ima izuzetnu aromu i blago kiselkast ukus. Prikladno je za vinegret, salatu od živinskog mesa i mariniranje cvekle.

… jabukovo

Blago gorak ukus ovog veoma zdravog sirćeta biće aromatičniji ako su jabuke ukusnije. Lepo je uz šargarepu, celer i zelenu salatu. Koristi se i za mršavljenje i skidanje holesterola.

… sa začinskim biljem

Ova vrsta aromatičnog sirćeta zasniva se na sirćetu od belog vina: s dodatkom origana i bosiljka koristi se za paradajz, papriku, tikvice i zelenu salatu, a varijanta s peršunom ili mirođijom stavlja se u razne salate. 

PROČITAJTE JOŠ: Da li je sigurno piti kafu staru nekoliko sati?

… balzamiko

Jedno je od najpoznatijih zbog fine kiseline koja sadrži slatkastu notu. U vinegretima se koristi za salatu od paradajza, rukole i belog mesa. Prikladno je i kao začin za soseve uz pečenje ili za deserte.

… vinsko

Razlikuje se sirće od belog i crnog vina. Od crnog vina je pogodno za zelenu salatu i mariniranje govedine ili divljači. Sirće od belog vina je blaže i koristi se za ribu i šparglu. 

… od zove

Voćno sirće ili ono od belog vina aromatizuje se cvetovima zove i koristi u zelenoj salati, s ribom ili u salati od bobičastog voća. 

Izvor:  Lepa i Srećna