Čaj od korena đumbira, bogat vitaminima B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom, odlična je preventiva protiv prehlade i idealan način da ojačate organizam u hladnim danima!
Čaj od đumbira od davnina se koristi širom Azije, ali u poslednje vreme sve je popularniji i na Zapadu, kao i kod nas. U tradicionalnoj kineskoj i ajurveda medicini upotrebljava se duže od tri hiljade godina. Čaj spravljen od ovog egzotičnog korena upotrebljava se kao prirodni lek za upale, migrenu, probleme s varenjem, mučninu i mnoge druge zdravstvene tegobe, piše Lepa i Srećna.
Kinezi mu dodaju smeđi šećer, a Korejci med. Kombinuje se i s limunovim i pomorandžinim sokom, ali i s listićima nane. Osim za pripremu čaja, koren ove super biljke na Istoku se redovno upotrebljava kao začin za mnoga jela, dok je na Zapadu omiljen dodatak poslasticama.
Jača imunitet
Čaj od korena đumbira bogat je vitaminima B6 i C, zatim kalijumom, magnezijumom i cinkom, a sadrži i više vrsta esencijalnih ulja. Kao bogat izvor antioksidanata, napitak od korena đumbira blagotvoran je za povećanje otpornost organizma jer štiti od raznih infekcija. Naročito je koristan kada nastupi sezona prehlada i gripa. Svakodnevno ispijanje toplog čaja od đumbira, uz dodatak limuna i meda, obezbeđuje dobru zaštitu organizma od virusa i bakterija. A ako ste se već prehladili, pomoći će vam protiv kašlja, kijavice i zapušenog nosa, čisteći disajne puteve i šireći kapacitet pluća.
PROČITAJTE JOŠ: Ove TRIKOVE sve domaćice treba da znaju: evo kako se pravilno ČUVA isečena LUBENICA
Ublažava stomačne tegobe
Esencijalna ulja koja sadrži čaju od đumbira neutralizuju želudačnu kiselinu, opuštaju mišiće abdomena i pospešuju varenje. Čaj uspešno otklanja mučninu, pomaže i u slučaju prejedanja jer ublažava grčeve i bolove, a takođe i kod nadimanja, podrigivanja i gasova.
Poboljšava cirkulaciju
Zahvaljujući sadržaju aminokiselina i minerala, čaj od ove čudesne biljke ima svojstvo proređivanja krvi, čime se olakšava cirkulacija i povećava dostupnost vitalnim organima. To đumbirov koren čini dragocenim sredstvom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.
Stručnjaci tvrde da i samo jedna šolja ovog čaja dnevno značajno umanjuje rizik od šloga, budući da je biljka vrlo delotvorna u razgradnji masnih naslaga u krvnim sudovima.
Kliknite OVDE da pročitate koja su još blagotvorna dejstva đumbira na naš organizam!