Nedostatak folne kiseline uzrokuje opake bolesti i mora što pre da se leči, a evo kako da prepoznate simptome ovog poremećaja u telu, piše Lepa & srećna.

Manjak folne kiseline može da uzrokuje anemiju, srčana oboljenja, neplodnost i bolesti nervnog sistema. Kada telu nedostaje folna kiselina, crvena krvna zrnca postaju abnormalna i kiseonik ne može da se održava i cirkuliše u telu. Simptomi koji ukazuju na nedostatak folne kiseline su: zujanje u ušima, umor, nedostatak energije, otežano disanje i nesvestica.

Takođe, neretko se javljaju i simptomi poput glavobolje, glasno lupanje srca i bledilo. Nedostatak folne kiseline utvrđuje se analizom krvi, a moguće je da vam lekar prepiše određene suplemente kako bi se obnovila zaliha folne kiseline. Međutim, folnu kiselinu možete obezbediti organizmu iz hrane kao što je zeleno povrće, smeđi pirinač, džigerica, leblebije i krompir. Potrebno je da svakog dana unesete oko 400 mikrograma folne kiseline.

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVENO KOJE VOĆE IMA NAJVIŠE OTROVA U SEBI

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE CISTU NA BUBREGU

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE PROBLEM SA HORMONIMA

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE: evo zašto hitno morate kod lekara ako vas boli grlo

Stručnjaci otkrivaju da bol u grlu koji ne prestaje nakon tri nedelje može da bude simptom za karcinom štitne žlezde, piše Lepa & Srećna

Karcinom štitne žlezde uglavnom se javlja kod osoba u dobu od 30 do 60 godina, a žene češće obole od ove bolesti nego muškarci. Štitna žlezda (tiroida) reguliše proces kako naše telo koristi energiju i njeno pravilno funkcionisanje je neophodne za zdravlje celog organizma, a kada njene ćelije počinju abnormalno da rastu, dolazi do oboljenja.

Jedan od glavnih simptoma raka štitne žlezde jeste bol u grlu koji traje dugo i ne može da se zaleči. Takođe, izraslina (kuglica) na vratu koja može biti bolna, vremenom se povećava i možete da je pomerate prstima.  Drugi simptomi raka štitne žlezde su otečene žlezde na vratu, bol u vratu, otežano gutanje i disanje, mutacija glasa duže od tri nedelje i dijareja. Ako imate ove simptome, što pre idite kod lekara kako biste uradili detaljne analize i proverili zdravlje tiroide.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

OVO SU ZNAKOVI DA BUBREZI OTKAZUJU

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK PLUĆA