Posteljinu bismo trebali da menjamo svakih nedelju dana, ali to nije praksa koje se svi drže. Međutim, stručnjaci ističu kako je vrlo važno držati se ovog pravila, a razloge saznajte u nastavku teksta.

Postelja u koju ležate svako veče puno je prljavija nego što mislite - u njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, sluzi iz grla, a osobito kože, s obzirom na činjenicu da se prosečno s ljudskog tela dnevno oljušti 10 grama te gozbe za grinje.

Sve navedeno u kombinaciji sa oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i sa ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickamo u krevetu znači da je postelja izrazito plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo da prljavu postelju, nego to može biti i vrlo opasno za zdravlje, upozorava doktorka Lisa Akerli na svojem blogu The Hygiene Doctor. Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, na primer da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo. 

PROČITAJTE JOŠ: 2 ODLIČNE DIJETE ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE: jelovnik za obaranje holesterola i snižavanje triglicerida u krvi

Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao ured, kao mesto na kojem ispijaju čaj ili kavu, kao sto za ručanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. U zavisnosti od toga za šta upotrebljavate posteljinu i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mesto na kom biste se trebali da se odmorite može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju, kaže dr. Akerli i daje savete kako posteljinu održavati čistom

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih nedelju dana, a ako niste u mogućnosti svake dve nedelje i redovito perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najpre se treba rešiti prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i dušek na kom spavate, a jorgan i jastuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stepeni, a belu pamučnu posteljinu i na 90 stepeni.

2. Ako je moguće, istuširajte se pre odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebno ćebence za njih i operite ga je svakih nedelju dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan pa više vremena provodi u krevetu. 

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE ZA SVE KOJI KORISTE HRANU IZ KONZERVE: evo šta morate PRVO da uradite da biste izbegli trovanje

Jedna britanska firma napravila je istraživanje na 2000 ljudi o tome koliko često menjaju posteljinu, a rezultati su pokazali da svaki peti ispitanik ne menja posteljinu ni svaki mesec. Isto istraživanje pokazalo je i da su, kada je o higijeni spavaće sobe reč, žene puno nemarnije od muškaraca i da ih više od polovine ne menja posteljinu svake nedelje, a 12 posto ih to čini jednom mesečno. U istoj anketi se pokazalo da oko 40 posto muškaraca koji žive sami menja posteljinu jednom nedeljno, a osam posto ih to čini i češće.

Dakle,  promenu posteljine treba da prilagodite svojim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Akerli upozorava da promena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može da utiče na zdravstvene rizike te pogodovati razvoju brojnih bolesti. 

Tekst: D. Š. 

Izvor: Zadovoljna