Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

OSNOVNA HIGIJENA KREVETA: ko češće menja posteljinu, žene ili muškarci? I zašto su opasni prljavi čaršavi

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Posteljina može da bude mnogo prljavija nego što možete da zamislite, zato je veoma važno da je redovno menjate da biste izbegli razvoj bakterija i gljivica i sačuvali zdravlje.

Izvor: Foto: Shutterstock

Posteljinu bismo trebali da menjamo svakih nedelju dana, ali to nije praksa koje se svi drže. Međutim, stručnjaci ističu kako je vrlo važno držati se ovog pravila, a razloge saznajte u nastavku teksta.

Postelja u koju ležate svako veče puno je prljavija nego što mislite - u njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, sluzi iz grla, a osobito kože, s obzirom na činjenicu da se prosečno s ljudskog tela dnevno oljušti 10 grama te gozbe za grinje.

Sve navedeno u kombinaciji sa oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i sa ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickamo u krevetu znači da je postelja izrazito plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrab očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo da prljavu postelju, nego to može biti i vrlo opasno za zdravlje, upozorava doktorka Lisa Akerli na svojem blogu The Hygiene Doctor. Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, na primer da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo. 

PROČITAJTE JOŠ: 2 ODLIČNE DIJETE ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE: jelovnik za obaranje holesterola i snižavanje triglicerida u krvi

Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao ured, kao mesto na kojem ispijaju čaj ili kavu, kao sto za ručanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. U zavisnosti od toga za šta upotrebljavate posteljinu i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mesto na kom biste se trebali da se odmorite može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju, kaže dr. Akerli i daje savete kako posteljinu održavati čistom

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih nedelju dana, a ako niste u mogućnosti svake dve nedelje i redovito perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najpre se treba rešiti prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i dušek na kom spavate, a jorgan i jastuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stepeni, a belu pamučnu posteljinu i na 90 stepeni.

2. Ako je moguće, istuširajte se pre odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebno ćebence za njih i operite ga je svakih nedelju dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan pa više vremena provodi u krevetu. 

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE ZA SVE KOJI KORISTE HRANU IZ KONZERVE: evo šta morate PRVO da uradite da biste izbegli trovanje

Jedna britanska firma napravila je istraživanje na 2000 ljudi o tome koliko često menjaju posteljinu, a rezultati su pokazali da svaki peti ispitanik ne menja posteljinu ni svaki mesec. Isto istraživanje pokazalo je i da su, kada je o higijeni spavaće sobe reč, žene puno nemarnije od muškaraca i da ih više od polovine ne menja posteljinu svake nedelje, a 12 posto ih to čini jednom mesečno. U istoj anketi se pokazalo da oko 40 posto muškaraca koji žive sami menja posteljinu jednom nedeljno, a osam posto ih to čini i češće.

Dakle,  promenu posteljine treba da prilagodite svojim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Akerli upozorava da promena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može da utiče na zdravstvene rizike te pogodovati razvoju brojnih bolesti. 

Tekst: D. Š. 

Izvor: Zadovoljna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije