Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE PROBLEM SA SINUSIMA: kako se rešiti bolova u sinusima

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Probajte ovako da zaspite - evo u u kojem položaju treba da spavate da biste se rešili bolova u sinusima!

Izvor: Foto: Shutterstock

Spavanje je lekovito za naše organe i mentalno zdravlje, ali malo ko zna da određeni položaj u kome spavate može da vam pomogne da se izborite sa infekcijom sinusa, piše Lepa & srećna.

Ako ste nekad imali infekciju sinusa, znate koliko bolovi u glavi mogu da budu nepodnošljivi i da vas ometaju da obavljate svakodnevne aktivnosti. Umesto da bolove samo primirujete lekovima protiv bolova, probajte da zaspite u položaju koji preporučuju stručnjaci iz Medicinske škola sa Harvarda.

Glava treba da vam bude uspravna dok spavate kako biste podstakli da se sluz  izlije iz sinusa. Lezite na leđa i uz uzglavlje kreveta namestite jastuk kako bi vam glava stajala uspravno. Probajte ovaj trik, a ne sumnjamo da ćete tokom nekoliko prespavanih noći u ovom položaju osetiti poboljšanje.

Izvor: Lepa & srećna

Izvor: Foto: Shutterstock

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C: ovi simptomi ukazuju na opasan pad imuniteta

Vitamin C je neophodan za zdravlje kože, kostiju, krvnih sudova, zuba i celog imuniteta, a evo koji simptomi ukazuju na nedostatak ovog važnog vitamina, piše Lepa & srećna.

Prvi simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C su umor i slabost, bol u mišićima i zglobovima, pojava modrica ili malih tačkica na koži. Takođe, javljaju se problemi poput suve kože, slabe kose, krvarenje ili bol u desnima, krvarenje iz nosa, teškoće u lečenju infekcija, gubljenje zuba i nagli gubitak težine.

Najbolju dijagnozu za nedostatak vitamina C daće vam lekar, ali ako imate neke od nevedenih simptoma, onda uključite u ishranu namirnice koje su bogate vitaminom C: citrusi, bobičasto voće, dinja, lubenica, kivi i povrće kao što je paprika, spanać, paradajz, karfiol, prokelj i brokoli. Vitamin C možete uzimati i u tabletama kao dodatak ishrani, ali posavetujte se sa lekarom koliko dugo i u kojoj količini smete da ga koristite.

PROČITAJTE JOŠ:

FARBANJE JAJA ZA USKRS 2018: KAKO DA NAPRAVITE HIT GEL JAJA U BOJAMA DUGE

KEJT MIDLTON OBUKLA KAPUT KOJI MOŽE DA PRIUŠTI SKORO SVAKA SRPKINJA

OVU HRANU PREDSEDNIK AMERIKE VIŠE NE SME DA OKUSI

ŠTA JE PRODUKTIVNI KAŠALJ: evo kako da najlakše izbacite sekret iz pluća

Produktivni kašalj je kašalj kod kojeg izbacujemo bronhijalni sekret ili šlajm. Kada patite od produktivnog kašlja, cilj terapije nije da ga suzbijemo već da pojačamo njegov efekat.

Naime, iskašljavanje sekreta iz pluća je veoma važan način čiščenja inficiranog sadržaja, tako da je važno da olakšamo njegovo izbacivanje i oslobodimo prolaz čistom vazduhu.

Samopomoć

Da bi se to omogućilo, za početak je važno da i sami sebi pomognete, time što ćete se što više odmarati i piti dosta tečnosti koja će razrediti sekret i olakšati iskašljavanje. Tome će doprineti i redovno tuširanje vrućom vodom, u zaparenom kupatilu biće lakše izbaciti sekret iz pluća. Svakako, ako ste pušač, hitno prekinite s tom lošom navikom.

Naročito je za dete prijatnije da sedi u toplom kupatilu punom pare nego da se savija nad činijom punom vrelog čaja, prekriveno peškirom.

Lekovi

Lekoviti sirupi i tablete mogu biti od velike pomoći, a uzimajte ih nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom. Izaberite preparate koji razbijaju gust šlajm ili one koji oslobađaju sekret i izbacuju ga iz pluća. Nemojte istovremeno uzimati lekove za suzbijanje kašlja, a nije dobro ni da ih kombinujete sa lekovima protiv alergije jer oni mogu da isuše sekret pa se tada teže izbacuje. 

Za dete, izaberite preparat primeren uzrastu.

Fizikalna terapija

Primenjena na grudnom košu, fizikalna terapija pomaže da se iz pluća oslobodi bronhijalni sekret koji se tada može izbaciti. Fizioterapeuti primenjuju tehnike lupkanja šakama skupljenim u kupastu formu, kao i slabijim ili jačim vibracijama dlanova prislonjenih na telo. Pokreti su vrlo nežni i kontrolisani, pacijent je uvek u odeći i prekriven tankim frotirom, a terapija može trajati od 5 do 15 minuta, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Obučen roditelj može da izvede terapiju detetu, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom. Kod male dece, lupkanje treba izvoditi vrlo obazrivo i blago, naročito ako to prvi put radite kod kuće.

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije