Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SE ČESTO OSEĆATE POSPANO: ovo je znak za opasnu bolest na mozgu

Ovaj simptom ne smete da ignorišete!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako se često osećate pospano, čak iako ste se prethodne noći naspavali, obavezno se obratite lekaru jer ovaj simptom može da ukazuje na opasnu bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

Pospanost je prirodna pojava, ali ponekad može biti i znak da se u telu razvija opasna bolest. Istraživanja ukazuju da su pacijenti oboleli od kancera mozga često imali osećaj pospanosti. Naročito treba viti oprezan ukoliko ovaj simptom prate konstantne i neposnošljive glavobolje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Takođe, za tumore na mozgu simptomi su problem sa vidom ili govorom, mučnine i povraćanje, kao i paraliza jedne strane tela. Pospanost ne mora da bude signal za ovu opaku bolest, ali svakako treba uraditi određene analize. Ukoliko snimak glave bude uredan, važno je obaviti analize kod neurologa.

PROČITAJTE JOŠ: U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK

  Izvor:

OVA BOLEST SE PONOVO POJAVILA I DOVODI DO GUBITKA SVESTI I PUCANJA PLUĆA: evo šta sve treba da znate o velikom kašlju

Među obolelima od respiratornih infekcija gotovo sigurno ima i onih koji boluju od velikog kašlja, koji se smatra iskorenjenim. Međutim, mnogi slučajevi ove bolesti ostaju neidentifikovani, jer lekari, naročito oni mlađi, ne umeju da je prepoznaju.

Istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodina, upravo to i dokazuje. Njihovi rezultati, koje "Blic" ekskluzivno predstavlja, pokazuju da je pertusis ili veliki kašalj, u periodu od 2012. do 2014. na teritoriji Pokrajine, bio registrovan u 298 slučajeva, što je četiri puta više u odnosu na ostale delove Srbije, gde nadzora nad ovom bolešću uglavnom nema.

U ispitivanom periodu, svaki treći oboleli od velikog kašlja je bio na bolničkom lečenju zbog upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, upornog provocirajućeg kašlja sa zacenjivanjem i povraćanjem, gubitka svesti, kao i pneumotoraksa, odnosno "pucanja pluća".

PROČITAJTE JOŠ: OD OVOGA UMIRE NAJVIŠE ŽENA U SRBIJI: lekari u Nišu postavili dijagnozu za 1 sat i spasli ženi život operacijom kakva dosad nije izvedena

- Uvidom u rezultate stručne i naučne literature u periodu 2000-2010. godine uvideli smo da je pertusis oboljenje koje je prisutno širom sveta. Međutim, registrovani slučajevi velikog kašlja u našoj zemlji bili su daleko ispod proseka u zemljama u kojima je uspostavljen moderan nadzor nad ovom bolešću - kaže za "Blic" prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina.

Prema njegovim rečima, uvođenjem takvog nadzora, u okviru Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja, za teritoriju Vojvodine 2012. godine, stvoreni su uslovi da se utvrdi učestalost i distribucija pertusisa na teritoriji Novog Sada, a kasnije i šire u Vojvodini.

- U nadzor su bili uključeni Dom zdravlja Novi Sad i ustanove tercijarnog tipa. Za samo prva tri meseca sprovođenja aktivnog nadzora, stopa pojave velikog kašlja bila je veća nego za prethodnih deset godina - kaže za prof. dr Petrović.

Lekari u Vojvodini, koji su bili uključeni u nadzor, pre nego što je pokrenuto istraživanje, bili su edukovani kako da prepoznaju ovo oboljenje.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate koje su komplikacije kod velikog kašlja!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije