Ako se često osećate pospano, čak iako ste se prethodne noći naspavali, obavezno se obratite lekaru jer ovaj simptom može da ukazuje na opasnu bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA

Pospanost je prirodna pojava, ali ponekad može biti i znak da se u telu razvija opasna bolest. Istraživanja ukazuju da su pacijenti oboleli od kancera mozga često imali osećaj pospanosti. Naročito treba viti oprezan ukoliko ovaj simptom prate konstantne i neposnošljive glavobolje.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Takođe, za tumore na mozgu simptomi su problem sa vidom ili govorom, mučnine i povraćanje, kao i paraliza jedne strane tela. Pospanost ne mora da bude signal za ovu opaku bolest, ali svakako treba uraditi određene analize. Ukoliko snimak glave bude uredan, važno je obaviti analize kod neurologa.

PROČITAJTE JOŠ: U KOJEM POLOŽAJU TREBA DA SPAVATE AKO IMATE VISOK PRITISAK

OVA BOLEST SE PONOVO POJAVILA I DOVODI DO GUBITKA SVESTI I PUCANJA PLUĆA: evo šta sve treba da znate o velikom kašlju

Među obolelima od respiratornih infekcija gotovo sigurno ima i onih koji boluju od velikog kašlja, koji se smatra iskorenjenim. Međutim, mnogi slučajevi ove bolesti ostaju neidentifikovani, jer lekari, naročito oni mlađi, ne umeju da je prepoznaju.

Istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Vojvodina, upravo to i dokazuje. Njihovi rezultati, koje "Blic" ekskluzivno predstavlja, pokazuju da je pertusis ili veliki kašalj, u periodu od 2012. do 2014. na teritoriji Pokrajine, bio registrovan u 298 slučajeva, što je četiri puta više u odnosu na ostale delove Srbije, gde nadzora nad ovom bolešću uglavnom nema.

U ispitivanom periodu, svaki treći oboleli od velikog kašlja je bio na bolničkom lečenju zbog upale pluća, zapaljenja srednjeg uha, upornog provocirajućeg kašlja sa zacenjivanjem i povraćanjem, gubitka svesti, kao i pneumotoraksa, odnosno "pucanja pluća".

PROČITAJTE JOŠ: OD OVOGA UMIRE NAJVIŠE ŽENA U SRBIJI: lekari u Nišu postavili dijagnozu za 1 sat i spasli ženi život operacijom kakva dosad nije izvedena

- Uvidom u rezultate stručne i naučne literature u periodu 2000-2010. godine uvideli smo da je pertusis oboljenje koje je prisutno širom sveta. Međutim, registrovani slučajevi velikog kašlja u našoj zemlji bili su daleko ispod proseka u zemljama u kojima je uspostavljen moderan nadzor nad ovom bolešću - kaže za "Blic" prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodina.

Prema njegovim rečima, uvođenjem takvog nadzora, u okviru Posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja, za teritoriju Vojvodine 2012. godine, stvoreni su uslovi da se utvrdi učestalost i distribucija pertusisa na teritoriji Novog Sada, a kasnije i šire u Vojvodini.

- U nadzor su bili uključeni Dom zdravlja Novi Sad i ustanove tercijarnog tipa. Za samo prva tri meseca sprovođenja aktivnog nadzora, stopa pojave velikog kašlja bila je veća nego za prethodnih deset godina - kaže za prof. dr Petrović.

Lekari u Vojvodini, koji su bili uključeni u nadzor, pre nego što je pokrenuto istraživanje, bili su edukovani kako da prepoznaju ovo oboljenje.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate koje su komplikacije kod velikog kašlja!

PageBreak

Vakcina ne štiti trajno

Šef odseka za imunizaicju u Institutu za javno zdravlje Vojvodina, doc. dr Mioljub Ristić, objašnjava da se veliki kašalj javlja kako kod dece, tako i kod odraslih.

- Za razliku od perioda pre uvođenja nadzora, kada je pertusis registrovan isključivo u najmlađem uzrastu, sprovođenjem Programa smo dokazali da je ovo oboljenje prisutno u svim uzrastima. Zbog toga što oboljenje ima tipičnu kliničku sliku kod mlađih, a naročito kod nevakcinisanih, veliki kašalj se češće registruje u ovom uzrastu. Međutim, uzrasno specifične stope pertusisa su, osim u uzrastu dece mlađe od jedne godine, bile najviše kod dece školskog uzrasta, bez obzira na to da li su ili nisu bili vakcinisani. Zašto? Zbog toga što je vakcinalni imunitet protiv ovog oboljenja ograničenog trajanja - kaže doc. dr Ristić.

Dete umrlo zbog velikog kašlja

Doktor objašnjava da je u Vojvodini zabeležen i smrtni slučaj od velikog kašlja i to kod deteta od dva i po meseca. To se dogodilo 2014. godine, ali s obzirom da je dugo trajalo istraživanje lekara od čega je dete umrlo, tek je u 2015. godini zvanično potvrđeno da je bio u pitanju veliki kašalj. Zbog toga je u zvaničnu statitiku, ova smrt uneta tek za narednu, 2015. godinu.

Ogroman doprinos smanjenu obolevanja i umiranja od velikog kašlja u svetu ima vakcinacija. Nakon uvođenja imunizacije, u pojedinim sredinama, učestalost velikog kašlja je stostruko smanjena. Međutim, ovo oboljenje je i danas vodeći uzrok smrti među zaraznim bolestima protiv kojih se sprovodi imunizacija i smatra se endemski prisutnim u svim delovima sveta, pa tako i u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO UMIRITI UPORAN NOĆNI KAŠALJ: 5 načina da provedete noć bez kašlja

Komplikacije

Osim komplikacija u vidu pneumonije, kod obolele dece prisutne su i neurološke komplikacije (konvulzije, encefalopatija - naročito prisutne kod novorođenčadi), zapaljenje srednjeg uva, anoreksija, dehidratacija, epsitaksa, razvoj pneumotoraksa, pojava hernije, prolaps rektuma.

Kod starijih obolelih, osim pneumonije, prisutan je problem urinarne inkontinecije, preloma rebara, razvoj sinkope i kolapsa.

Smrtnost od velikog kašlja je najveći među najmlađima i u eri pre i u periodu nakon uvođenja vakcinacije, jer novorođenčad mlađa od dva meseca ne mogu biti vakcinisana, pa je smrtnost visoka i u vakcinalnom periodu.

Tekst: Sonja Todorović

Izvor: Blic