Tim neurologa i radiologa niškog Kliničkog centra prvi u Srbiji izveo je kombinovanu metodu kojom je pacijentkinji Z. P. (65) spasen život tako što joj je prvo usisan tromb iz mozga, a potom ugrađen stent u moždanu karotidnu arteriju.

Osim toga, poseban kuriozitet je i to što je metoda kojom se usisava tromb iz mozga po prvi put izvedena čak nakon 12 časova posle moždanog udara.

- Aspiraciona trombektomija je prvi put izvedena u Srbiji 2014. u KC Niš, otkada smo uradili osam tih procedura, a sada je prvi put izvedena kombinovana metoda sa ugradnjom stenta. Za jedan sat urađena je kompletna dijagnostika i sve potrebne procedure, pacijentkinji je spasen život i ona će se oporaviti - ističe direktor KC prof. dr Zoran Radovanović.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO LEČITI PROŠIRENE VENE: šta su proširene vene i koje su najbolje metode lečenja varikoziteta

Dr Vuk Milošević, lekar Klinike za neurologiju, prvi je pregledao pacijentkinju i zaključio da je prošao rok od 4,5 sata za intravensku primenu leka kojim se može ukloniti tromb, ali i više od šest sati koliko je potrebno za mehaničko usisavanje tromba. Uprkos tome, on je uputio ženu na dijagnostiku, znajući da su nova istraživanja pokazala kako je za pacijente korisno i kada se trombektomija uradi i do 24 časa posle početka moždanog udara.

- Magnetna rezonanca pokazala je da postoji deo moždanog tkiva koji je i dalje živ i koji se može spasiti. Interventni radiolozi su sproveli mehaničku trombektomiju, a posle je postavljen i karotidni stent i na taj način je otpušen veliki krvni sud. Da to nismo uradili, razvio bi se veliki moždani udar koji bi joj ugrozio život - kaže on.

PROČITATE JOŠ: SRBIN NAPRAVIO PRVU VAKCINU PROTIV MORBILA: preteča MMR vakcine testirana na Institutu za majku i dete

U intervenciju su bili uključeni mladi lekari koji su se usavršavali u Londonu i Parizu. Dr Aleksandra Aracki Trenkić uradila je najsavremeniju dijagnostiku, a dr Lazar Lazović metodu direktne aspiracije tromba. Prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju, kaže da je sledeći korak da se napravi tim neuroradiologa i anesteziologa koji će u svakom trenutku biti spreman da pruži adekvatnu pomoć pacijentima sa moždanim udarom.

Prvi uzrok smrtnosti kod žena

Prof. dr Mira Živković, direktorka Klinike za neurologiju, kaže da je moždani udar na prvom mestu smrtnosti kod žena u Srbiji, a na drugom mestu kod muškaraca. Pored velike stope smrtnosti, moždani udar ostavlja i trajni invaliditet.

Tekst: B. Janačković

Izvor: Blic