Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

VISOK PRITISAK SE DELI U 4 KATEGORIJE: šta je hipertenzivna kriza i kako se precizno meri krvni pritisak pre bilo kakve terapije

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Prema istraživanjima američkih lekara prag visokog krvnog pritiska se spustio. Pročitajte kojoj kategoriji pripadate.

Izvor: Foto: Shutterstock

U časopisu Američkog udruženja za srce i časopisu Američkog koledža za kardiologiju sredinom novembra su objavljene nove smernice za hipertenziju, prve sveobuhvatne u poslednjih 10 i više godina. Prema njima, prag visokog krvnog pritiska se spušta sa 140/90 mm Hg na 130/80 mm Hg.

Do sada se smatralo da 1 od 3 odrasle osobe u SAD ima visok krvni pritisak, dok će sa novim smernicama taj broj porasti na skoro 1/2. Međutim, prema autorima, broj odraslih koji će zahtevati terapiju antihipertenzivnim lekovima će se vrlo malo povećati. Nove smernice su dizajnirane pre svega sa ciljem da ljudima pomognu da znatno ranije identifikuju ovo potencijalno smrtonosno stanje.

Mr sci. med. Pol K. Velton, vodeći autor smernica, posebno naglašava značaj preciznog merenja krvnog pritiska, određivanja prosečnih vrednosti od 2-3 merenja u najmanje 2 različite situacije i merenja van lekarske ordinacije kako bi se potvrdila dijagnoza hipertenzije i prepoznala “hipertenzija belog mantila” i “maskirana hipertnezija.”

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA NIZAK KRVNI PRITISAK: ako ovo osetite, odmah idite kod lekara

„Hipertenzija belog mantila“ se javlja kada je pritisak povišen u zdravstvenoj ustanovi u prisustvu lekara, ali ne i u svakodnevnom životu.

„Maskirana hipertenzija“ postoji kada je pritisak u prisustvu lekara normalan, ali povišen kod kuće i tada zahteva promenu stila života i nekada upotrebu lekova.

Unapređene smernice takođe naglašavaju značaj izmene stila života i preporučuju ishranu koja uključuje voće i povrće, mlečne proizvode bez masti ili sa malo masti, integralne žitarice i dnevni unos natrijuma manji od 1500 mg. Dnevni unos alkohola treba ograničiti na 2 pića za muškarce i 1 za žene i uključiti fizičku aktivnost u trajanju od minimum 30 minuta 3 puta nedeljno.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i saznate kojoj kategoriji krvnog pritiska pripadate!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije