Mokrenje tokom noći može da bude apsolutno bezazleno, ali ako vam se ova potreba javlja češće nego uobičajeno, to može biti znak da se u telu razvija opasna bolest, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da često mokrenje tokom noći može biti simptom za kancer prostate. Ova bolest napreduje sporo i često ne pokazuje simptome sve dok tumor ne poraste toliko da ugrožava normalno funkcionisanje urinarnog trakta. Međutim, dosadašnja istraživanja ističu da sledeće simptome ne smete da ignorišete:

Česta potreba za mokrenjem, naročito tokom noći, ne možete da izdržite da odete do toaleta, teškoće da započnete proces mokrenja, naprezanje tokom mokrenja i često ponavljanje osećaja da niste potpuno ispraznili bešiku. Takođe, od simptoma se mogu javiti bol u kostima i bol u leđima, a zdravstveni eksperti savetuju da se što pre obratite lekaru ako osećate ove simptome.

Izvor: Lepa & srećna

OVA BILJKA MI JE POMOGLA DA POBEDIM RAK: iskustvo žene koja je ovim izlečila smrtonosan kancer

Dineka Ferguson (67) uspela je da pobedi smrtonosan kancer uz pomoć jedne biljke, a lekari otkrivaju da li je to zaista moguće, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: WC UZBUNA: Šta znači kad je stolica crna ili zelena i koja boja je signal da hitno odete kod lekara

Nakon što je ustanovljeno da ima multipli mijelom, kancer krvi, i nakon 3 hemoterapije, analize krvi ove Engleskinje bili su sve lošiji. Neutešna žena je poslušala savet jedne američke blogerke i kao terapiju počela da uzima tablete kurkumina, sastojka koji se nalazi u lekovitoj biljci kurkuma

Kada je završila sa terapijom, brojne analize su pokazale da je ova Engleskinja čudotvorno izlečena od kancera. Iako kurkuma ima lekovito dejstvo na telo i mozak, doktori ističu da je  slučaj jedinstven i da ne mora da znači da bi kurkumin imao isto dejstvo na ostale pacijente. Stručnjaci ističu da dejstvo kurkume protiv malignih bolesti treba dodatno da se istraži, ali u svakom slučaju ne osporava se lekovitost ove biljke koja se preporučuje i zdravim osobama.

Izvor: Lepa & srećna

AKO OVAKO SPAVATE, RIZIKUJETE DA SE OPASNO RAZBOLITE: spavanje ukazuje da li ćete dobiti tešku bolest

Način na koji spavate, odnosno strana na kojoj se uglavnom uspavate, ukazuje da li ćete u starosti dobiti Alchajmerovu bolest, piše Lepa & srećna.

Demencija je oboljenje od koje pati sve više ljudi širom sveta, a oblik u kojem se najčešće ispoljava je Alchajmer. Istraživanja pokzuju da osobe koje spavaju na leđima ili na stomaku imaju veći rizik da obole od demencije u starosti.

Spavanje na boku po navodima istraživanja smanjuje rizik od ovog oboljenja, jer ovakav položaj tela pomaže mozgu da izbaci toksine i štetne hemikalije. Prema istraživačima spavanje na boku smanjuje rizik i od Parkinsonovog oboljenja i štiti telo od drugih neuroloških tegoba. 

Izvor: Lepa & srećna

KOLIKO SMETE DA PIJETE PARACETAMOLA DNEVNO: prekoračenje ove doze može biti smrtonosno

Paracetamol i ibuprofen se najčešće koriste za suzbijanje bolova, a evo koju dozu nikako ne smete da pređete, piše Lepa & srećna.

Paracetamol funkcioniše tako što reguliše signale za bol koji dolaze do mozga. Često se koristi za ublažavanje bolova različite vrste, kao i za regulisanje tegoba kod gripa i za snižavanje temperature. Uzimanje više paracetamola od dozvoljene doze može ugroziti ceo organizam, a naročito je opasan po zdravlje jetre.

Dozvoljena dnevna doza paracetamola od 500 mg za odrasle je 1 do 2 tablete 3 do 4 puta dnevno, pri čemu ne smete da prekoračite dozu od 4 grama (8 tableta) u toku 24 časa. Razmak između uzimanja tableta treba da bude oko 4 sata. Paracetamol nikako ne treba da pijete na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom. Pre davanja paracetamola deci mlađoj od 12 godina proverite dozu sa lekarom,  a lek se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina, već davanje sirupa. Nikako ne kombinujte paracetamol sa drugim lekom bez konsultacije sa lekarom.

Izvor: Lepa & srećna

AKO JEDETE OVO SVAKI DAN, RIZIKUJETE DA DOBIJETE RAK: evo koje meso je najveći okidač za kancer

Svi znamo da je crveno meso već godinama označeno kao okidač za smrtonosnu bolest koja uzima živote širom sveta, ali ova vrsta mesa je definitivno najopasnija, piše Lepa & srećna.

Međunarodna organizacija za istraživanjem kancera istakla je da su mesne prerađevine kancerogene, što je potvrđeno naučnim dokazima nakon nekoliko godina istraživanja. Prerađeno meso je svako meso koje je obrađeno soljenjem, sušenjem ili fermentacijom, kao i dodavanjem različitih supstanci za poboljšanje ukusa

Tokom kuvanja ili sušenja u mesu se aktiviraju opasni nitriti i čine ga kancerogenim. Istraživanja dokazuju da osobe koje pojedu 50 g mesnih prerađevina dnevno, imaju za 18 odsto veći rizik da obole od raka creva. Rešenje se ne krije u apsolutnom izbegavanju mesa, već u pažljivom biranju proizvoda od mesa koje jedemo kao i učestalosti takve ishrane.

Izvor: Lepa & srećna

OVO JE ZNAK DA SE U UVETU RAZVIJA OPASAN TUMOR: evo kako da prepoznate podmuklu smrtonosnu bolest

Bol u uvetu može biti prvi znak da se u predelu uveta razvija maligni tumor, a evo koji još simptomi ukazuju na ovu opasnu bolest, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA MOKRAĆNU INFEKCIJU: evo kako da prepoznate opasnu infekciju na vreme

Broj obolelih od kancera uveta počinje da se povećava širom sveta, a ovo oboljenje može obuhvatiti bilo koje od tri dela uveta: unutrašnje, srednje i spoljašnje uvo. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od dela uveta na kojem se tumor razvija, ali znakovi koji se uglavnom javljaju u sva tru slučaja su gubitak sluha i bol u uvetu.

Simptomi su i bol spoljašnjeg uveta, glavobolja, vrtoglavica i zujanje u ušima. Kod nekih pacijenata se javlja i otok limfnih čvorova na vratu. Pojava tumora se jedino može utvrditi biopsijom, a bolest se leči operacijum, uklanjanjem ušnog kanala, radioterapijom ili hemoterapijom.

Izvor: Lepa & srećna

PROVERITE DA LI JE VAŠ ŽELUDAC POKVAREN: ovi simptomi ukazuju da ste oboleli od gastroenteritisa

Gastroenteritis je uzrokovan iritacijom i upalom u predelu stomaka, a uglavnom se javlja kada opasni virusi i bakterije napadnu organizam, piše Lepa & srećna.

Do ovog stanja najčešće dolazi usled nedovoljne higijene ruku, najčešće kod osoba koja zaborave da operu ruke nakon upotrebe toaleta. Iako uglavnom prođe bezazleno, gastroenteritis može biti opasan za bebe, decu, starije ljude i trudnice. Simptomi koji ukazuju na ovu upalu su grčevi u stomaku, nepodnošljiv bol u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja.

Ovo stanje može da dovede do opasne dehidratacije organizma, zato je važno da pijete dosta tečnosti i jedete lako svarljivu hranu, poput tost hleba i pirinča. Preporučuje se da jedete manje porcije laganih jela, a da izbegavate začinjenu, ljutu i masnu hranu.

Izvor: Lepa & srećna 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA MOKRAĆNU INFEKCIJU: evo kako da prepoznate opasnu infekciju na vreme

Skoro svaki čovek, naročito žene, bar jednom u životu pati od urinarne infekcije, a evo koji simptomi ukazuju na ovo oboljenje, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA JEDETE TOKOM PRAZNIKA, A DA SE NE UGOJITE

Bol i osećaj neugodnosti tokom mokrenja je jedan od glavnih znakova za uzbunu. Zatim, konstanatan osećaj da vam se mokri, nemogućnost da istrpite do nužde, bolovi u donjem delu stomaka i osećaj nezadovoljstva i konstantnog umora.

Ako u urinu primetite krv ili urin ima neobičan miris to je jedan od znakova da hitno morate da se obratite lekaru. Pored ovih simptoma, na urinarne infekcije ukazuje i visoka temperatura i bolovi u leđima. Urinarne infekcije se uglavnom leče antibioticima, a žene mogu da ih izbegnu ukoliko tokom menstrualnog ciklusa koriste tampone, umesto uložaka, i izbegavaju dugačak boravak u kadi.

Izvor: Lepa & srećna

DA LI SE PRETERANO ZNOJITE: ova hrana zaustavlja znojenje i smanjuje nervozu

Znojenje je prirodan proces, ali preterano znojenje uglavnom čini da se osećamo neprijatno i neugodno, naročito na poslu ili javnom mestu, piše Lepa & srećna.

Najnovija istraživanja pokazuju da sladak krompir u jelovniku može da reguliše problem preteranog znojenja. Ovaj krompir, poznat i pod nazivom batat, sadrži vitamine i magnezijum, i pomaže da se umire nervi, reguliše stres i snizi krvni pritisak. Stres podstiče rad hormona i adrenalina, pa time i znojenja na nervnoj bazi, ali magnezijum iz krompira reguliše stres i sprečava znojenje.

Slatki krompir je bogat vitaminom B6 koji smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, uključujući srčani udar, a vitamin D pozitivno uiče na zdravlje kostiju. Narandžasta boja slatkog krompira znači da ovo povrće ima visok nivo antioksidanata, a neka istraživanja dokazuju da karotenoid smanjuje rizik za razvoj kancera na plućima.

Izvor: Lepa & srećna

OVAJ SIMPTOM NE SMETE DA IGNORIŠETE: ovo je znak da ćete imati opasnu bolest u starosti

Demencija je bolest koja sve više uzima maha među starijom populacijom, ali rana dijagnoza može da spreči i uspori ovo stanje, piše Lepa & srećna.

Jedan od prvih znakova da osoba ima rizik da oboli od demencije jeste ponavljanje već ispričanih priča. Ponavljanje onoga što ste već ispričali ili počinjete da radite  posao koji ste već završili, znak je da dolazi do neurodegenerativne bolesti. Postavljanje pitanja na koja ste već dobili odgovor je takođe znak, a ponavljanje sličnog ponašanja ukazuje da je došlo do oštećenja moždanih ćelija.

Rana dijagnoza demencije pomaže da se takvo stanje uspori. Sa odgovarajućom terapijom i podrškom okruženja mnogi pacijenti sa demencijom žive aktivan i ispunjen život, ali stručnjaci apeluju da se mora što pre reagovati na prve simptome ove bolesti.

Izvor: Lepa & srećna

OVAKO NE SMETE DA UZIMATE VITAMIN C: cela Srbija pije ovako vitamine, a ne znaju koliko je opasno

Vitamini su neophodni za zdravlje i vitalnost organizma, ali retko ko zna da uzimanje tableta vitamina stvara ozbiljne probleme u organizmu, piše Lepa & srećna.

Istraživanja dokazuju da često uzimanje tableta vitamina može da stvori bolnu gorušicu. Ove tablete iritiraju jednjak i podstiču lučenje želudačne kiseline, a to je glavni uzrok jakih bolova u stomaku. Tablete vitamina su uglavnom prilično krupne i mogu da ugroze funkcionisanje mišićnog prstena, dela koji spaja želudac i jednjak.

Lekari ističu da, ukoliko patite zbog jake gorušice usled uzimanja tableta vitamina, treba što pre da prestanete sa njihovim korišćenjem. Ali, ukoliko su takvi vitamini predviđeni terapijom, a muči vas gorušica, savetuje se da promenite proizvođača leka i da birate tablete manje veličine. Stručnjaci nas podsećaju da dejstvo vitamina tableta još uvek nije detaljno istraženo, pa je najbolje da se okrenete klasičnom snadbevanju tela vitaminima i mineralima, preko zdrave hrane.

Izvor: Lepa & srećna

BRZI TEST ZDRAVLJA OTKRIVA DA LI SE U TELU RAZVIJA OPAKA BOLEST: evo kako da sami proverite zdravlje organa za samo 10 minuta

Utvrdite stanje pluća testom od dva minuta, štitne žlezde refleksima, a sluha pomoću ručnog sata!

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o stanju vaših očiju, pluća, creva, pa čak i štitne žlezde.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO NAM CENTRALNO GREJANJE UNIŠTAVA ZDRAVLJE: evo koje bolesti nastaju zbog velike toplote u kući

Iako su korisna preventiva, lekari upozoravaju da brzi testovi mnogo govore o našem zdravlju, ali nikako nisu zamena za redovne kontrole! Evo kako da sami proverite kako stoje stvari...

Creva

Usporen rad creva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a ređe tumora debelog creva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmerite vreme varenja. Ako se kukuruz u crevima zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

Srce

Nepravilan rad srca znači pet puta veću verovatnoću od udara. Da biste ispitali njegov ritam, ispružite ruku s dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

Mozak

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sedite nasuprot nekog ukućanina. Sledite očima njegov prst dok ga pomiče levo-desno, pa pokušajte da ga dodirnete, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE: evo kako svaka žena može da otkrije podmuklu bolest na vreme

Štitna žlezda

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlezda proizvodi previše hormona, zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče.

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s nekim. Vežbanje podstiče pluća da rade brže, a razgovor tokom uspona dodatno ih opterećuje. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, toliko da vam je neprijatno, vreme je za lekara.

Proverite sluh

Sluh sa starenjem polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju trenutno, potreban vam je ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a kraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je sat za celu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno uvo, ponovite i sa drugim.

Izvor: Kurir