Antioksidanti u kafi čuvaju zdravlje srca i smanjuju rizik od karcinoma, piše Lepa & Srećna

Najnovije istraživanje kojim je u Španiji obuhvaćeno 20 hiljada ljudi, starosti od 25 do 60 godina, koji su praćeni čak čitavu deceniju, pokazuje da 4 šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od prerane smrti.

"Preporučujem kafu i to  dosta kafe", rekla je dr Adela Navaro koja je predstavila ovo istraživanje na skupu Evropskog društva kardiologa u Barseloni. "Polifenoli u kafi imaju antiinflamatorni efekat". I prethodna istraživanja pokazala su da kafa poboljšava rad jetre i jača imunitet. Ipak, ne treba ni preterivati, kažu lekari, naročito ne s bogatim kafama s mlekom, šlagom i puno šećera.

PROČITAJTE JOŠ:

KADA KAFA MOŽE DA UBIJE

RECEPT ZA LEKOVITU LIMUNADU

KAFA ZA DIJETU: Kad treba da pijete kafu da lakše i brže oslabite

PROČITAJTE JOŠ:

Šta se desi kada popijemo sodu bikarbonu i kafu: evo kako organizam reaguje na ovaj čudotvoran NAPITAK

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim belim praškom - sodom bikarbonom!

PROČITAJTE JOŠ: Šta vaša omiljena kafa kaže o vama

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha.

PROČITAJTE JOŠ: Istraživanje: zbog čega ne treba da srčete kafu

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam - pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević.

Izvor: Zadovoljna/Stil

Da li smemo da pijemo kafu koja je stajala nekoliko sati

Ostalo je još nekoliko sati do kraja radnog vremena i već polako osećate umor. U jednom trenutku posežete za šoljicom skuvane kafe koja vam od jutra stoji na stolu i pitate se: „Smem li ja to uopšte popiti?“ Evo odgovora na to pitanje!

PROČITAJTE JOŠ: Najgora kombinacija za zdravlje: kafa i duvan na prazan želudac

1. Šta ako je reč o kafi s mlekom?

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može biti dobro i nedelju dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte sebi novu kafu.

2. Menja li se vremenom ukus skuvane kafe?

Skuvana kafa može da promeni ukus i nakon 30 minuta, a posle tog vremena imate otprilike četiri sata pre nego se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

PROČITAJTE JOŠ: Napravite domaću pastu za piling: kafa, med i masinovo ulje za savršen ten

3. Šta se dešava kad crna kafa odstoji?

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada verovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Bolja je ideja napraviti novu, a ako ste odlučni da popijete baš tu kafu, onda je najbolje da je prethodno zagrejete u mikrotalasnoj rerni jer ona u velikoj meri ubija bakterije koje se u međuvremenu nakupe.

Izvor: Kurir