Pola miliona dolara! Toliko jedan britanski univerzitet mora da plati zbog trovanja kofeinom koje se su dvojica studenata preživeli u jednom univerzitetskom istraživanju, piše Lepa & Srećna

Visoka novčana kazna po presudi koja je objavljena 25. januara 2017. godine i izvinjenje univerziteta zbog teškog propusta naveli su mnoge da se zapitaju kada dolazi do "predoziranja" kofeinom.

Koja je to opasna doza kofeina? I da li - ako popijete previše crne kafe - možete da zaplićete jezikom kao u pijanstvu?

PROČITAJTE JOŠ: 7 MITOVA O ISHRANI U KOJE NE TREBA DA VERUJETE: Ovako samo gladujete a gojite se

Aleks Rozeta i Luk Parkin preživeli su teško trovanje kofeinom kada im je umesto predviđenih 0.3 grama kofeina u prahu data 100 puta veća doza! Ove nedelje objavljena je presuda Univerzitetu Severna Umbrija koji se obavezao i da će maksimalno pooštriti sve procedure kako se ovako težak propust ne bi desio nikada više.

Dvojica studenata su doživeli snažnu drhtavicu, ubrzan puls i vrtoglavicu, kao i poremećaj vida i odmah su prebačeni na kliniku gde su podvrgnuti dijalizi. 

Na sreću, obojica su se oporavili ali su za posledicu imali težak gubitak kilograma, a Aleks čak i kratkotrajni gubitak pamćenja. Doza je mogla biti fatalna, jer su zabeleženi slučajevi smrti izazvane količinom od 18 grama kofeina.

DA LI JE MOGUĆE UNETI U ORGANIZAM OVOLIKU DOZU KOFEINA SAMO PIJENJEM CRNE KAFE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

"Ovoliku količinu kofeina ne bi bilo moguće uneti u organizam pijenjem kafe", objašnjava dr Megi Svini, koja je postdoktorske studije posvetila upravo kofeinu. "Jednostavno, telo ne bi prihvatilo toliku količinu tečnosti", kaže ona.

Ipak, koliko kofeina je previše za organizam?

"Dnevni limit zavisi od osobe, tačnije od brzine kojom neki organizam metaboliše kofein", kaže dr Svini. "Smatra se da je oko 400 mg kofeina bezbedno, što je ekvivalent količini od 4 šoljice kuvane kafe."

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U LJUDSKOM TELU KAD JEDETE LJUTO: Koliko je zdrava ljuta papričica

Ukoliko se organizam "predozira" kofeinom, simptomi su nemir, nervoza, preveliko uzbuđenje, nepravilan rad srca, grčevi u mišićima, nesanica kao i nepovezan govor i sled misli.

Do ovakvih problema može doći i ako nepažnjom uzmemo više kofeina nego što bi se to moglo zaključiti po šoljama kafe - na primer, ako pijemo razne kafe "late" (sa mlekom) u kojima osnovu čini i do 2 ili 3 šolje koncentrovanog espresa ili drugih kofeinskih dodataka. 

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE koje je šokiralo svet: pečeni krompiri i tostiran hleb izazivaju RAK (SAVETI ZA PREVENCIJU)

"I dalje nema prečesto ozbiljnih slučajeva trovanja kofeinom", kaže dr Svini. "Ali s rastom popularnosti energetskih pića, sve je više problema s njihovim konzumentima, sve su češći pacijenti u hitnoj pomoći!"

Tekst: K. I. 

Izvor: Lepa & Srećna