Voće i povrće ima svoje vreme u godini kada je najbolje. Neko je dobro gotovo cele godine, a neko tek nekoliko nedelja u godini.

Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom ukusu, a istovremeno štedeti. Takođe čuvate okruženje i zdravlje jer za zrenje sezonskih namirnica nisu potrebni veštački dodaci i hemikalije.

Saznajte koje namirnicama su u julu vredne vaše pažnje jer oduševljavaju ukusom, htanljivim sastojcima i cenom.

Najbolje povrće u julu:

Krastavci

Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavac je ukusan svež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata.

Tikvice

Dobar su izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalija i mangana. Tikvice su blagog ukusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao supu, sos ili zapeći kao prilog.

Paprike

U julu započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezijuma i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne sveže i bez ikakvih dodataka. Njihov ukus je neobičan, gorkasto sladak.

Boranija

Boranija u julu postaje značajno jeftinija, u odnosu na ostatak godine.

Ovo voće leči telo i jača imuni sistem - pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcija, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Boraniju najčešće pripremamo kao varivo ili salatu.

Kukuruz

Sezona kukuruza tek započinje u julu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuvamo ili pečemo.

Najbolje voće:

Kajsija

Kajsije su odlično letnje voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Kajsijama nisu potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne.

Trešnje

Trešnje su u julu najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Smokve

Odličan su izvor dijetalnih vlakana, kalcijuma, bakra, kalijuma, mangana, gvožđa i cinka. Takođe su dobar izvor vitamin A, K i E. Sezona smokava u julu tek započinje. Odličnog su ukusa, osvežavajuće su i mogu se pripremati na razne načine.

Breskve

Takođe su letnje voće, a zbog osvežavajućeg delovanja, pripadaju grupi omiljenog letnjeg voća. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

Nektarine

Slične su breskvama, a glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, a odličan izvor vitamina C.

Izvor: Centar zdravlja