Kada čovek gladuje, svakog dana pruža dugotrajnu poštedu i obnavljanje svakom organu u telu!

Gladovanje je dobro za zdravlje organa za varenje, a dosta utiče i na kvalitet krvi, koja je osnova zdravlja ljudi.

Još krajem 19. veka stručnjaci su proučavali delovanje gladi na ljudsko zdravlje. Tada je otkriveno da je to stanje kada je organizam prinuđen da funkcioniše koristeći sopstvene rezerve. Istraživanja su pokazala da je pokretač osećaja gladi sam centar gladi. Ukoliko ne jedete, organizam počinje da troši unutrašnje rezerve, prilikom čega se najmanje uzima iz nervnog tkiva, srca i ostalih organa - organizam koristi prvo obolela tkiva, tumore, ciste, izrasline i slično. To i jeste sve ono što ne pripada organizmu i što bi trebalo izbaciti.

Eksperimenti su pokazali i da je količina rezervi koje organizam može da koristi prilikom gladovanja tolika da može da ide do potpune iscrpljenosti, što iznosi 40 do 50 odsto težine čoveka! 

Lečenje gladovanjem predstavlja unutrašnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog hirurga - ona čuva ono što je zdravo, a odstranjuje ono što je bolesno. Prilikom gladovanja telesna težina opada, najveći gubitak težine zapaža se u prvom periodu gladovanja, zatim se postepeno smanjuje, a što je organizam mlađi, gubitak težine je veći.

Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji pate od anemije, sa nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili povećanjem belih, obično dobro leče gladovanjem. Naročito je uočljiv efekat gladovanja na pomlađivanje kože - oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobija lepšu boju i sjaj, a poboljšava se i struktura tkiva.

Dok postite funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, a iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Stomak miruje, krvotok se pravilno raspoređuje, a mozak radi logički - priliv misli je normalan, a rezonovanje bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Za vreme gladovanja, gubitak težine pojedinih organa i tkiva u procentima izgleda ovako:

  • masnoće 97 odsto
  • slezina 60 odsto
  • jetra 53,7 odsto
  • mišići 30 odsto
  • krv 26 odsto
  • bubrezi 25 odsto
  • koža 20,6 odsto
  • creva 18 odsto
  • pluća 17,7 odsto
  • gušterača 17 odsto
  • kosti 13,9 odsto
  • nervni sistem 3,9 odsto
  • srce 3,6 odsto

Izvor: Stil