Odrasli i deca moraju da smanje količinu šećera koji unose svaki dan i koji je sakriven u svemu, od sokova do kečapa i meda, kako bi smanjili rizik od gojaznosti i propadanja zuba, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), jačajući borbu na smanjenju gojaznosti u svetu, piše Tanjug a prenosi B924. marta 2015. godine.

SZO je izdala smernice prema kojima količina unetog šećera treba da iznosi manje od 10 odsto dnevnog unosa kalorija, oko 50 grama ili 12 kašičica za odrasle, prenele su agencije.

VIŠE: Koje su normalne vrednosti šećera u krvi i kako se utvrđuje šećerna bolest

"Imamo jake dokaze da održavanje unosa slobodnog šećera na manje od 10 odsto ukupnog unosa kalorija smanjuje rizik od preterane težine, gojaznosti i propadanja zuba", izjavio je dr Frančesko Branka, direktor odseka SZO za ishranu radi zdravlja i razvoja.

Smanjenje na ispod pet odsto bilo bi još bolje, smatraju stručnjaci. Preporukama SZO upućenim ministrima zdravlja obuhvaćeni su slobodni šećeri kao što su glukoza i fruktoza, i složeni šećer saharoza, koji se dodaju prerađenoj hrani i piću, kao i šećer prirodno prisutan u medu, sirupima i sokovima od voća.

VIŠE: Sok nije zamena za voće: u voćnim sokovima ima šećera koliko i u gaziranim pićima

Sadašnji prosek u Severnoj i Centralnoj Americi je za odraslu osobu 95 grama dnevno, u Južnoj Americi 130 grama, a u Zapadnoj Evropi oko 101 gram, rekao je dr Branka. To znači da odrasli i deca u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi moraju da smanje unos šećera na gotovo polovinu, a u drugim oblastima još i više.

"Samo jedna konzerva zašećerenog soka sadrži oko 40 grama (oko 10 kašičica) slobodnog šećera", naveo je SZO. Dokazi pokazuju da odrasli i deca koji unose manje šećera imaju manju telesnu težinu, dodaje se u saopštenju. Unos zavisi od godišta i podneblja, a u Evropi se kreće od 7-8 odsto u Mađarskoj i Norveškoj do 16-17 odsto u Španiji i Portugalu. Prema podacima, unos šećera kod dece u Portugalu iznosi čak 25 odsto.