Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epilepsija: potpuno izlečenje bolesti moguće je operacijom

Kod pojedinih pacijenata koji imaju epilepsiju odstranjivanje dela mozga jedini je način da se izleče i za sada je uspešan! U našoj zemlji 30 ovakvih operacija se obavi godišnje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Od 2010. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu dr Vladimir Baščarević i njegov tim uspešno leče napade epilepsije tako što pacijentima odstranjuju jedan deo mozga, piše B92 4. novembra 2014. godine.

Operacione sale Klinike za neurohirurgiju KCS opremljene su za ove operacije i do sada je u njima operisano 80 pacijenata kojima lekovi ne mogu da pomognu. 

"2010. godine smo počeli ove operacije, 2010. je operisano 8 pacijenata vrlo skromno, s obzirom da su rezultati bili odlični, mi smo se ohrabrili i počeli intenzivno da operišemo, sledeće godine dvadesetak, sada smo negde na nivou 25 do 30 operacija godišnje - to je neki optimum za nas i nešto što mozemo mi kao centar", izjavio je za B92 neurohirurg Dr Vladimir Baščarević. 

Operiše se temporalni ili slepoočni režanj mozga, zato što se tu stvaraju epilepsije. Odstrani se deo mozga, i to s leve strane četiri i po centimetra, i sa desne pet i po. Sa leve se uklanja manje, jer je leva strana mozga dominantnija i tu se nalazi govorna zona. Operacija traje i do šest sati, a kod velikog broja pacijenata napadi se više nikada ne ponove. 

"Za sada nam je procenat uspeha 84 posto, da pacijent nema epileptične napade nakon operacije 87 posto. 13 posto pacijenata ima smanjenje broja epileptičnih napada, smanjenje težine epileptičnog napada ali se nekoliko napada godišnje smatra neuspehom operativnog lečenja", dodaje dr Baščarević. 

Ovakve operacije u inostranstvu koštaju i više od 30.000. evra.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije