Klikom na dugme računara za samo nekoliko sekundi može se, sa prilično velikom preciznošću, utvrditi gde se kod obolelog od raka nalazi primarni tumor. Kompjuterska metoda koja to omogućava inovirana je na Institutu „Mihajlo Pupin”, a njen tvorac je naučna savetnica ove ustanove dr Jelena Vasiljević, piše Politika 28. oktobra 2014. godine.

Za ovaj softver Vasiljevićeva je dobila plaketu na nedavno završenom Sajmu medicine, a pre toga i nagradu „Korak u budućnost” na Sajmu tehnike. Ako njen projekat, koji je ujedno i doktorski rad ove naučnice, dobije sertifikat nadležnih u Srbiji, pre svega Ministarstva zdravlja, moći će da se primenjuje u bolnicama i da olakša rad patolozima.

Dr Jelena Vasiljević je preuzela „open source” softver i modifikovala ga za velike fajlove slika. Princip korišćenja ovog programa je prilično jednostavan: uzorak uzet tokom biopsije od obolelog se fotografiše, a zatim se slika ubaci u računar i za veoma kratko vreme sa preciznošću većom od 70 odsto, a u nekim slučajevima i od 80 odsto, saznaje se na kojem organu se pojavio karcinom koji se kasnije razvio u metastaze na drugim delovima tela, objašnjava za „Politiku” dr Jelena Vasiljević.

– Moja ideja je bila da softver primenim na fotografije biopsija pacijenata koji imaju metastaze na kostima, jer sam verovala da se na osnovu fotografija multifraktalnom analizom, odnosno posebnim kompjuterskim načinom obrade slika, može otkriti primarni karcinom. Imala sam 1.050 različitih uzoraka biopsija i sa visokom pouzdanošću softver je pokazao na kojem organu je nastao primarni rak kod obolelih – ističe dr Jelena Vasiljević.

Ovaj pronalazak može doprineti bržoj i sigurnijoj dijagnozi prilikom otkrivanja karcinoma. Ideja dr Vasiljević bila je da olakša rad patolozima, jer gledanje uzoraka pod mikroskopom je veoma težak i zamarajući posao, a s obzirom na ogroman broj pacijenata kojima se radi biopsija i na nesavršenost ljudskog oka, mogućnost greške postoji, ističe naša sagovornica.

– Za obolele od raka veoma je važno vreme, da se što pre otkrije primarni tumor kako bi se počelo sa lečenjem, a mnogi čekaju na rezultate biopsije veoma dugo. Uz pomoć ovog softvera moglo bi veoma brzo da se utvrdi na kojem organu je nastala bolest, a u programu postoji mogućnost za ubacivanje više slika odjednom, što znači da bi lekarima posao bio znatno olakšan i ubrzan – kaže dr Vasiljević.

Ovaj softver privukao je veliku pažnju stručnjaka iz oblasti medicine, ali i lekara kojima je posao dijagnoza karcinoma. Naša sagovornica veruje da bi se uz posebno usavršavanje ovaj softver mogao primeniti i na druge vrste karcinoma, a ne samo kod metastaza na kostima. To je i sama pokazala prilikom odbrane magistarskog rada pre šest godina, kada je puštajući uzorke biopsije kroz softver otkrivala da li pacijenti boluju od raka debelog creva ili imaju benigni tumor. Ovaj kompjuterski program mogao bi da se koristi i u dijagnozi bolesti na osnovu slika dobijenih na magnetnoj rezonanci i skeneru.

– Pomoću multifraktalne analize pregledali smo uzorke pacijentkinja sa Instituta za onkologiju obolelih od raka dojke. Ispitivali smo koliko će hemioterapija biti uspešna kod ovih pacijentkinja i pokazalo se da su rezultati bili tačni u 91 odsto slučajeva – navodi dr Vasiljević.

Ljubav prema biologiji i genetici uticala je na ovu naučnicu, inače elektrotehničkog inženjera po struci i predavača na Računarskom fakultetu u Beogradu, da usavrši softver koji bi bio koristan u medicini. Njena želja da pomogne u dijagnostici karcinoma, kaže, nastala je još kada je bila tinejdžerka, jer je u šesnaestoj godini izgubila oca, koji je umro od raka.

Ponude za kupovinu softvera stižu iz Slovenije, a postoji i interesovanje srpskih onkoloških instituta za ovaj program. Ukoliko se pojavi na tržištu, kaže dr Vasiljević, softver neće biti skup, a za njegovu primenu potrebna je samo dozvola nadležnih. DECIM (Detection of Cancer on image Microscopic) je naziv softvera koji je osmislila dr Jelena Vasiljević, a on je stvoren u saradnji Instituta „Mihajlo Pupin” sa Institutom za patologiju, Vojnomedicinskom akademijom i Računarskim fakultetom.