Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

5 razloga zbog kojih vam može zakasniti menstruacija (nijedan nije trudnoća!)

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Trudnoća nije jedini opravdani razlog za izostanak ili kašnjenje menstruacije. Pročitajte još pet razloga zbog čega možda ovog meseca niste dobili ili vam kasni...l

Izvor: Foto: Profimedia

Nagli gubitak težine i ekstremno vežbanje

Ako ste naglo izgubili velik broj kilograma, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.

Isto važi i za osobe koje se upuštaju u ekstremno vežbanje. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa. 

Kontracepcijska sredstva

Propuštena menstruacija može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su  tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da izostanak menstruacije nije uvek razlog za paniku, a naročito nije ako ste pod nadzorom doktora. 

Stres 

Na kašnjenje menstruacije mogu uticati i traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Stres, naime, utiče na deo mozga hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u telu, a između ostalog i menstrualni ciklus.

Prevremena menopauza 

Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom ravnotežom, dublji razlog za to može biti prevremena menopauza. Uz izostanak menstruacije, simptomi uključuju 'valunge' (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suvoću vagine.

Bolest 

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak menstruacije na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć doktora i ginekologa. Izostanak i kašnjenje menstruacije mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, ili problemi sa štitnom žlezdom.

Ovde pročitajte recept za bezbolne mestruacije.

Izvor: Zadovoljna.hr

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije