Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Pomak u lečenju karcinoma dojke: novi lek može produžiti život obolele osobe za dve godine

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Dodavanje novog leka u već standardnu terapiju za lečenje raka dojke može produžiti život obolele osobe za skoro dve i po godine, tvrde švajcarski stručnjaci...

Izvor: Foto: Profimedia

Dodavanjem novog leka generičkog naziva "pertuzumab" na standardnu terapiju koja se koristi u lečenju pacijenata sa metastatskim rakom dojke postiže se produženo preživljavanje za 15,7 meseci, saopštila je danas švajcarska farmaceutska kompanija Roš, a prenosi Tanjug 1. oktobra 2014. godine.

Prosečno preživljavanje obolelih koji su lečeni ovom terapijskom opcijom danas iznosi oko pet godina, navodi Roš, predstavljajući konačne rezultate trećeI faze velike međunarodne studije kojom je obuhvaćeno 808 pacijenata sa metastatskim rakom dojke.

Podaci koji su nedavno predstavljeni na kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) u Madridu, pokazuju da se dodavanjem novog leka "pertuzumab" na dosadašnju standardnu terapiju baziranu na biološkom leku i hemioterapiji, produžava prosečno vreme preživljavanja za 15,7 meseci, odnosno ukupno preživljavanje za prosečno 56,5 meseci.

Ovakvi rezultati uvođenjem novog leka u terapiju pacijenata u odmaklom stadijumu bolesti su veoma značajni i retko zabeleženi u kliničkim ispitivanjima, zaključeno je na ESMO kongresu, piše u saopštenju Roša.

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...