U toku trudnoće, kako beba raste, trbušni, leđni i mišići karličnog dna su pod sve većim pritiskom i zbog njihovog popuštanja dolazi do bolova u leđima i nemogućnosti zadržavanja urina kada dođe do kašljanja, kijanja... Pilates je idealan u toku trudnoće jer jača trbušne mišiće, i to najdublje slojeve, što je neophodno za stabilizaciju leđa i karlice, a takođe je veoma bitno i kao priprema za porođaj.

Mnoge vežbe izvode se na rukama i kolenima (četvoronožno) i taj položaj odlična je priprema za buduće mame. Bezbedan je, ali je važno da se radi pod nadzorom stručnog lica, i u tom slučaju otklanjaju brojni problemi koji se mogu javiti u trudnoći i nakon porođaja.

Prenatalna joga.

Joga je idealan način da tokom drugog stanja poboljšate svoju fizičku, mentalnu i emocionalnu stabilnost. Joga položaji poboljšavaju zadržavanje tečnosti u organizmu. Zatim, u određenim položajima nežno se istežu bočni trbušni mišići što je bitno jer se prilikom rasta stomaka međurebarni mišići zatežu i na taj način se kod trudnice skraćuje dah.

Preciznim blagim pokretima direktno se utiče na poboljšanje varenja. Vežbe disanja koje sprovodimo na časovima utiču na bogato snabdevanje kiseonikom i dovode do balansiranja krvnog pritiska, opušta se celo telo i smanjuje stres te na taj način brinemo o sebi, ali i o bebi. Duboka relaksacija ili joga nidra izvodi se na kraju časa i time se zaokružuje potpuno opuštanje uma i tela.

Veoma je korisna jer trudnicama pomaže da postanu svesne svog tela, da ublaže umor i nadoknade eventualni nedostatak sna, smanje stres i svakako olakšaju trudničke dane. Spoj prenatalnog pilatesa i joge pomoći će budućim mamama da ostanu pozitivne tokom blagoslovenog stanja. Ovi časovi izvode se u malim grupama pa se polaznice međusobno upoznaju, mogu da razmenjuju iskustva i nastave druženje i nakon porođaja u društvu svojih beba.

Kada početi sa vežbama.

Sa vežbanjem možete početi od dvanaeste nedelje trudnoće uz saglasnost ginekologa. Moje višegodišnje iskustvo u radu sa trudnicama pomoglo mi je da otkrijem kroz kakve sve promene prolazi telo žene u toku trudnoće. Tada je potrebno dovesti organizam u psihofizički balans kako bismo se osećali zdravo, snažno i kako bismo spremno dočekali novine koje dolaze.

Pored fizičke pripreme podjednako je važno i upoznavanje svih faza kroz koje se prolazi u trudnoći i u toku porođaja te snalaženje tokom prvih dana sa bebom. Uz pravilnu fizičku i psihičku pripremu trudnoća postaje uživanje, a prvi dani sa novorođenčetom ispunjeni su ljubavlju i nežnošću, a ne strahom od nepoznatog i novog.