Uvrtanje kičme u sedećem položaju (originalni naziv ove asane je Ardha Matsyendrasana) blagotvorno deluje na kičmu zahvaljujući postupnom istezanju i podiže tonus butina i abdominalnih mišića.

Takođe, stimuliše digestivni trakt tako da će vam pomoći da brže svarite hranu i sagorite više kalorija, a naročito dobro deluje na masne naslage oko struka. Uz sve to, zateže i mišiće gornjeg dela tela. Ovaj položaj je specijalno namenjen povećanju kapaciteta pluća tako da možete da udahnete više kiseonika.

Kako se izvodi: Sedite na pod, spojenih nogu i uspravljene kičme. Prebacite desnu nogu preko leve, levu ruku oslonite preko desnog kolena i oslonite se desnim dlanom na pod iza sebe. Polako uvrnite kičmu, okrećući prvo struk pa ramena i vrat na desno, sve dok ne budete mogli da pogledate preko desnog ramena. Zadržite položaj uz lagano udisanje i izdisanje. Vratite se u početni položaj istim redosledom: opustite prvo mišiće struka, pa grudi i na kraju vrata. Ostanite uspravni ali se opustite. Uz izdah, vratite i desnu nogu u početni položaj. Ponovite, ovoga puta sa suprotnom nogom i rukom.

Napomena: Ukoliko ste imali povredu leđa, ovaj položaj možete vežbati jedino u prisustvu učitelja joge.

Kristina Ivanović