Cimet, karanfilić i ostali mirišljavi proizvodi mnogo su više od začina lepog ukusa. Naime, oni sadrže bioaktivne supstance koje obroke čine ukusnijim, ali i ublažavaju bolove i jačaju imuni sistem i to ne samo zimi. Fantastičan miris širi vanila, koji poboljšava raspoloženje i deluje kao afrodizijak.

Pre svega, eterična ulja koja sadrže važe za veliku pomoć pri ozdravljenju. 

Cejlonski cimet sadrži materije koji čak ubijaju bacile. Čaj od dva štapića cimeta, koji se preliju vodom i ostave da odstoje deset minuta, savršeno je sredstvo za ublažavanje bolova u grlu u početnoj fazi. Pored toga, kora ovog tropskog drveta poboljšava cirkulaciju i povoljno utiče na varenje. Probavu poboljšava i piment, te se stoga stavlja u jača jela.

Muskatni oraščić umiruje nadražen želudac i relaksira. Stavlja se direktno u jelo ili se u maloj količini rastopi u toploj vodi i popije. Ovaj začin poboljšava i raspoloženje. Ali budite oprezni, samo četiri grama može da izazove trovanje kod odraslih osoba. 

Kardamom, neizostavni začin medenih kolača, takođe prija želucu, a osim toga, pozitivno deluje na krvotok. A seme ili dva, kada se sažvaće, odagnaće neprijatan zadah iz usta.

Đumbir je pravi "prekidač" za prehladu. Od jedne krtole odsecite tri-cetiri tanka koluta, prelijte ih vrelom vodom i čaj popijte posle deset minuta. Čaj od đumbira ubija bacile i jača imuni sistem. Prema najnovijim istraživanjima, đumbir umanjuje bolove. Zubobolja i infekcija u ustima tretiraju se karanfilićem ako se pažljivo žvaće. 

Korijander se odlično pokazao kod nadimanja. Osim toga, dodecenal koji sadrži deluje kao prirodni antibiotik. 

Ulje vanile ublažava i upalne procese. Kap ulja pomešajte sa 25 ml ulja za negu kože i mešavinom mažite oštećenu kožu spolja.