Koliko god zdrav život vodili, ne možemo izbeći štetne materije koje se nalaze svuda oko nas. Savremeni način života najčešće podrazumeva neadekvatnu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti i hroničan stres što, uz brojne druge činioce, dovodi do nakupljanja toksina u našem telu. Zato je važno da se u ovo doba godine podvrgnemo nekoj detoks metodi da bismo pročistili telo, dušu i um.

- U toku detoksikacije iz ishrane treba isključiti proizvode na bazi šećera zato što u crevnoj flori razvijaju patogene organizme. To se naročito odnosi na hranu i napitke koji sadrže veštačke boje i arome. Takođe, treba smanjiti namirnice na bazi mesa, mleka, jaja i ribe, beskvasni hleb i hleb od industrijskog kvasca, da bi kombinacija gline i ostalih detoks preparata bila što efikasnija. Umesto toga, treba jesti fermentisani hleb od domaćeg kvasca od mešovitog integralnog brašna (ražano, ječmeno, pšenično, kukuruzno i ovseno, u istoj srazmeri), kao i što više svežeg voća i povrća. Za piće su najbolji sveže ceđeni sokovi i voda sa što manje natrijuma a što više magnezijuma – objašnjava prof. dr Staniša Stojiljković, koji je pre više godina razvio intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma i dodaje:

- Ne preporučujem sveže ceđene sokove, već konzumiranje voća i povrća.

Da li promena načina ishrane može otkloniti neke blaže simptome bolesti, kada je potrebna sveobuhvatnija terapija i koja se vrsta hrane i kakva termička obrada preporučuju za izbacivanje toksina iz tela, samo su neka pitanja o kojima ćemo razgovarati s našim gostom.

Ako imate bilo kakave nedoumice u vezi s jačanjem imuniteta za koje vam treba savet ili konsultacija, pošaljite pitanja prof. dr Staniši Stojiljkovići na imejl: redakcija@lepaisrecna.rs do 27. marta u 10 sati.

Odgovore možete da pročitate u aprilskom broju magazina “Lepa&Srećna”, kao i možete pročitati na veb-sajtu “Lepa&Srećna”.