Lotos je jedan od najomiljenih cvetova u Kini - ima mnogo jezera i mnogo vodenih površina gde su pogodni uslovi da se gaji. U kineskoj kulturi, lotos je simbol čistoće i elegancije, a ima najraznovrsniju upotrebu u ovoj drevnoj farmakologiji.

Žene ga posebno vole zato što sadrži kombinaciju sastojaka koji podstiču lučenje sokova pa pomaže da se očiste creva. Takođe, samo jedna šolja čaja od lotosa daje osećaj sitosti, pa pomaže u svakoj dijeti. Ovaj napitak ublažava potrebu za hranom, a naročito u situacijama "napada" gladi.

Dobar je i za krvne sudove, potpomaže cirkulaciju i odličanje saveznik u borbi za regulaciju šećera u krvi.Kineskinje piju čaj od lotosa kad god im je potrebna energija za dodatni napor ili jaču koncentraciju.

caj od lotosa 1.jpg
Shutterstock  

Zahvaljujući vitaminu B, ovaj čaj prija i u situacijama stresa, a već i sam ritual pripreme opušta i smiruje. Najbolje je da kašičicu čaja prelijete sa 200ml sveže prokuvane vode koju ste ostavili da kratko stoji. Dakle, voda ne treba da bude ključala - 100C stepeni već, otprilike, oko 80C stepeni.

Procedite posle tri minuta i uživajte u bogatom ukusu čaja koji su voleli čak i carevi Kine. Pročitajte i kako da najbrže skinete salo sa stomaka. 

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.